Henrietta Szold: Medische verzorging voor iedereen

Henrietta Szold werd in 1860 geboren als oudste dochter van een rabbijn in het Amerikaanse Baltimore. Ze was nog maar zeventien jaar toen ze op een particuliere meisjesschool begon met lesgeven in de vakken Frans, Duits en wiskunde. Later schreef ze onder een pseudoniem voor Joodse bladen.

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Henrietta Szold en een postzegel ter gelegenheid van haar 100ste geboortedag. (Foto’s: Wikipedia).

Dit leverde haar in 1893 een uitnodiging op om een toespraak te houden voor het Joodse congres. Bijna tegelijk met Theodor Herzl publiceerde ook zij over het zionisme en over een terugkeer van de Joden naar het heilige land.

In 1909 reisde Szold naar Palestina. Dit had zo’n grote invloed op haar, dat
ze zich nog meer voor het zionisme ging inzetten. Samen met andere vrouwen richtte ze in 1912 de Hadassah-organisatie op, die uitgroeide tot de grootste internationale Joodse organisatie. Alleen al in de VS zijn er nu 330.000 leden. Het belangrijkste doel dat Hadassah zich stelde, was om de levens­omstan­dig­heden in het Britse mandaatgebied Pales­tina te verbeteren.

Hadassah financierde zieken­huizen, een medische school, tand­heel­kundige klinieken, röntgen­klinieken, consultatie­bureaus, soep­keukens en andere diensten voor de Joodse en Arabische inwoners van Palestina. Szold overtuigde haar collega’s ervan dat praktische programma’s voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dit was volgens haar cruciaal voor het Joodse overleven in het heilige land. Tot 1926 was zij presidente van de organisatie.

Tijdens de beide wereldoorlogen zette Szold zich in voor de immigratie van
Europese Joden naar Palestina. Vooral kinderen en jongeren werden daardoor gered van de Holocaust. Het Hadassah Medisch Centrum in de Jeruzalemse wijk Ein Kerem geeft ook nu nog een krachtig getuigenis van Szolds inzet voor de mensen in het toenmalige Palestina, waar ze ook vandaan komen en wat ze ook geloven. Vandaag de dag geldt het überhaupt als een van de beste zieken­huizen. Het staat open voor iedereen, en daarbij maakt de achtergrond van de patiënt niet uit.

In 1945 overleed Henrietta Szold op 84-jarige leeftijd in het Hadassah-zieken­huis aan een longontsteking. Ze werd begraven op de Olijfberg bij Jeruzalem.

Dit artikel verscheen in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.