LedenHenrietta Szold: een zionistische powervrouw

Henrietta Szold, een fervent zioniste, kwam in 1933 naar Israël en steunde een organisatie die 30.000 Joodse kinderen van de nazi’s redde.

Door Gundula M. Tegtmeyer | | Onderwerpen: zionisme
Henrietta Szold in haar huis in Jeruzalem (1922).

Henrietta Szold was een prominente Amerikaanse zionistische leider. Zij werd in 1860 in Baltimore (VS) in een orthodoxe familie geboren als oudste van vijf dochters. Haar ouders gaven haar een uitzonderlijk uitgebreide opleiding. Szold werkte als maatschappelijk werkster, lerares en auteur en richtte Hadassah op, de zionistische vrouwenorganisatie van Amerika.

Szold was al vroeg bij het zionisme betrokken. In 1909 maakte ze met haar moeder een reis naar Palestina. Ontzet door de rampzalige hygiënische omstandigheden, armoede en hoge kindersterfte, zag ze het als haar levenstaak zich in te zetten voor het welzijn van de Yishuv (de Joodse gemeenschap in Palestina vóór de oprichting van de staat Israël).

In 1912 richtte Szold samen met zes andere vrouwen Hadassah op, een organisatie genoemd naar de Bijbelse koningin Esther, die Amerikaanse Joodse vrouwen rekruteerde om de gezondheidszorg in Palestina te verbeteren. Szold was voorzitter tot 1926.

Nieuw concept

Het eerste project van Hadassah was een verpleegstersprogramma in Jeruzalem naar Amerikaans model. Hadassah financierde ziekenhuizen, een medische opleidingsschool, tandheelkundige faciliteiten, röntgenklinieken,...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie