Hemelse redding op het Meer van Galilea

Het Meer van Galilea, Israëls geliefde nationale meer, kent zijn momenten van dodelijk gevaar, zoals opge­te­kend in de Bijbel. (Marcus 4:37, Mattheüs 14:30). Nieuwe techno­logieën vanuit de lucht helpen United Hatzalah om verdrin­kings­gevallen te voor­komen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Zwemmen in het Meer van Galilea (of Kinneret). (Foto: Olivier Fitoussi Flash90)

Deze zomer ontving de afdeling Tiberias van de reddings­organisatie United Hatzalah een speciaal levens­reddend hulpmiddel – een reddings­drone voor in het water. De nieuwe drone is krachtig genoeg om een reddings­boei te dragen en veilig te laten vallen om drenke­lingen te redden, waar dan ook op het Kinneret Meer (zoals het ‘Meer van Galilea’ in het Hebreeuws wordt genoemd). De drone is het nieuwste hulpmiddel in de poging om het aantal dodelijke verdrin­kings­gevallen op het meer elk jaar te beperken.

Nieuwe UH reddingsdrone voor op het water. (Foto:UH)

Tijdens de hete zomermaanden in Israël, trekken duizenden naar het Kinneret meer. Velen verblijven in of rond de stad Tiberias. Door de overvolle stranden en het gebrek aan kennis over de gevaren van de middag­wind en de onderstroom, die zwemmers meevoert naar het midden van het meer, vinden er jaarlijks meerdere gevallen van verdrinking plaats. Met behulp van een reddings­boot en een aantal jetski’s, helpen de vrijwil­ligers van United Hatzalah de waterpolitie bij het patrouil­leren op het meer gedurende het zwemseizoen, van april tot oktober.

UH reddingsboot en Jet Ski op het Kinneret meer. (Foto: Moshe Mizrachi)

Nu is een nieuw hulpmiddel toegevoegd aan het levens­reddende arsenaal. De nieuwe drone is in staat om 2 kilogram aan laad­gewicht te tillen, waardoor hij in staat is om een reddings­boei of reddings­vest te dragen. Hij kan naar het midden van het meer vliegen en weer terug. Het Meer van Galilea is 13 km breed en 21 km lang.

Een van de andere speciale eigenschappen van deze drone is dat hij water­bestendig is. In tegenstelling tot de meeste drones kan deze drone op het water landen met behulp van speciale drijf­lichamen die hem drijvende houden, en vervolgens weer opstijgen zonder schade op te lopen aan zijn systemen. Hierdoor kan de apparatuur veilig bij een drenkeling worden afgeleverd, zelfs als de verbinding met de drone uitvalt en de drone in het water stort.

Lokaliseren van zwemmers in nood in het donker

De allereerste reddingsdrone die over de Kinneret vliegt, heeft ook een speciale camera aan boord die het meer kan scannen en drenke­lingen kan lokaliseren. Deze technologie is vooral ‘s nachts nuttig, wanneer de drone een warmte­beeld­camera gebruikt om mensen in nood op het meer te lokaliseren, wanneer de persoon anders bijna onzicht­baar zou zijn voor het blote oog.

‘De allereerste Kinneret-drone werd anoniem aan onze afdeling geschonken,’ zei afdelingshoofd Yossi Oknin. ‘We oefenen al met het werken met de drone. Ik ben zeer optimistisch, dat deze vliegende reddings­machine een belangrijke verandering zal brengen en zal helpen het aantal verdrin­kingen, dat we jaarlijks op het meer zien, te verminderen. De beste manier om verdrinking te voorkomen is door goede voorlichting en het volgen van protocollen. In het geval dat dit niet gebeurt, zullen de vrijwilligers van United Hatzalah’s Tiberias altijd paraat staan om te helpen’.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van United Hatzalah.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.