Helpt een rechtstreekse verkiezing premier Netanyahu?

Rechtse partijen in de Knesset dringen nu aan op een speciale rechtstreekse verkiezing voor de functie van premier. Als dit worden goedgekeurd, kunnen de centrum- en linkse partijen vermoe­delijk geen regerings­coalitie vormen en voorkomt dit een vijfde parlements­verkiezing.

Door Ryan Jones |

Maar zal het Netanyahu helpen om aan de macht te blijven?

Het idee van een rechtstreekse verkiezing van de premier werd naar verluidt vorige week geopperd door Shas-partijleider Aryeh Deri, en vervolgens aan Netanyahu voorgesteld door Yamina-partijleider Naftali Bennett. Volgens berichten in de Hebreeuwse media is Netanyahu voorstander van het voorstel, en hij hoopt dat de nieuwe Knesset het zal goedkeuren, met steun van Bennett. (Volgens INN zal Gideon Sa’ar (Nieuwe Hoop) het voorstel niet steunen).

Ongetwijfeld willen andere partijleiders in het anti-Netanyahu blok de zittende premier graag rechtstreeks uitdagen in een rechtstreekse verkiezing. Maar uit opiniepeilingen blijkt steevast dat een grote meerderheid van de Israëli’s Bibi als hun leider verkiest.

Het is vrijwel zeker dat Netanyahu bij een rechtstreekse verkiezing van de premier de meeste stemmen zou krijgen. Dat zou zijn taak om een stabiele regerings­coalitie samen te stellen er echter niet eenvoudiger op maken.

Een speciale verkiezing voor de premier zou niets veranderen aan de samenstelling van de nieuwe Knesset, waarin momenteel slechts 52 van de 120 parlementsleden hebben toegezegd zitting te nemen in een door Netanyahu geleide regering. Zelfs als Bennett de 7 zetels van zijn partij bij de coalitie zou voegen, zou Netanyahu nog steeds slechts 59 zetels hebben. En gezien de over­heersende persoon­lijke afkeer van de oppositie voor Bibi is het onwaarschijnlijk dat een minder­heids­regering onder zijn leiding het eerste jaar overleeft, laat staan een volledige ambtstermijn.

Er zijn maar twee manieren waarop zo’n oplossing tot een stabieler resultaat kan leiden dan de huidige situatie:

  1. Iemand anders dan Netanyahu wint de verkiezingen voor premier en een meerderheid van de wetgevers aanvaardt het resultaat en treedt toe tot zijn regering;
  2. Netanyahu wint en toont daarmee aan dat een meerderheid, zo niet de meeste Israëli’s hem als premier willen en de rechtse partijen die zich momenteel tegen zijn leiderschap verzetten, aanvaarden de wil van het publiek en sluiten zich aan bij zijn coalitie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.