Heel Israël viert het Chanoekah feest, ondanks Corona

We zijn nu halverwege het Chanoeka-feest in Israël, en het land raak tin de stemming. Dit feest, dat een week duurt, verloopt dit jaar natuurlijk een beetje anders door de aanhoudende coronacrisis en de dreiging van een derde lockdown.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Aan het begin van het feest ontstaken premier Benjamin Netanyahu samen met de Amerikaanse ambassadeur David Friedman een enorme Chanoekah-kandelaar aan te steken bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. (Foto: David Azagury/Ambassade VS in Jeruzalem).

Het winkelend publiek loopt langs Chanoekah-kandelaars, oftewel Chanoekiyot, op de Machane Yehoeda-markt in Jeruzalem, voorafgaand aan de eerste avond van Chanoekah, afgelopen vrijdag. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De regering wilde in eerste instantie een dagelijkse avondklok van 17.30 uur instellen en de Israëli’s verbieden om tijdens Chanoekah de huizen van anderen, zelfs van familieleden, te bezoeken. De maatregel was bedoeld om het aantal dagelijkse nieuwe Covid-19 infecties verder te verlagen. Maar de publieke verontwaardiging dwong de regering om het plan te schrappen.

Verzamelaar Gil Rubin uit Haifa laat zijn oude en unieke chanoekiyot zien. (Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS)

Nu er geen avondklok tijdens Chanoekah komt, waarschuwde de regering dat in plaats daarvan, wanneer er dagelijks weer 2500 of meer nieuwe infecties worden getest, een volledige sluiting van de winkels, winkelcentra en de meeste lokale bedrijven wordt opgelegd.

Chanoekah zou gewoonweg niet compleet zijn zonder de smakelijke gevulde donuts die bekend staan als soefganiyot. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Itussen zijn veel dingen in Israël weer open, zij het met beperkingen van het aantal mensen dat toegelaten wordt. En dat is goed nieuws, want al onze kinderen hebben Chanoekah-vakantie van de scholen (die gelukkig ook nog open zijn).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.