Heeft Netanyahu zijn ‘magische kracht’ verloren?

Israëls langstzittende premier is ‘uitgespeeld’ zeggen zijn rivalen, nu de nieuwe staatsbegroting in de regering is goedgekeurd. Zal hij in staat zijn de een wig in de brede coalitie van Bennett te drijven, of is Israëls politieke tovenaar nu echt zijn magische kracht kwijt?

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Ondanks zijn inspanningen is Netanyahu er niet in geslaagd de regering Bennett-Lapid ten val te brengen, tijdens de behandeling van de nieuwe staatsbegroting. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Benjamin Netanyahu wordt al sinds lange tijd een politieke tovenaar genoemd, omdat hij in staat is gebleken om onder bijna onmo­ge­lijke omstan­dig­heden regeringen te vormen en bijeen te houden.

We hebben Bibi zien struikelen bij de laatste verkie­zin­gen eerder dit jaar, toen hij niet in staat bleek voordeel te halen uit het feit dat zijn Likoed­partij toen opnieuw de grootste fractie in de Knesset was geworden. Hij slaagde er een­voudig­weg niet in voldoende andere partijen aan zijn zijde te krijgen om een stabiele meerder­heids­coalitie te vormen, waardoor de huidige ‘regering van veran­dering’ ontstond.

Nu zegt minister van Financiën Avigdor Liberman, dat Netanyahu’s ‘magie’ volledig is verdwenen, omdat hij er niet in is geslaagd de nieuwe staats­begroting te blokkeren. ‘Naar mijn mening is zijn magische kracht verdwenen’, zei hij in een weekeind-interview met Channel 12 News.

Israël heeft al meer dan drie jaar geen officiële staats­begroting meer gehad, als gevolg van een verdeelde Knesset en herhaalde parlements­verkie­zingen. De stemming van vorige week over de voorge­stelde begroting voor 2021-2022 was een uitgelezen kans voor Bibi om zijn belofte waar te maken, om de regering van Naftali Bennett omver te werpen, en terug te keren naar de zetel van de premier. Maar het lukte hem niet om dat konijn uit de hoed te toveren.

Nadat het hem niet was gelukt de begroting te blokkeren, doken geruchten op dat een aantal Likoed-leden Netanyahu’s permanente aftreden als partijleider eisten, en dat tegelijkertijd de ultraorthodoxe partijen Bibi zouden verlaten om zich bij de coalitie aan te sluiten.

De huidige regering is wellicht de meest brede coalitie in de geschiedenis van de Staat Israël. Deze regering omvat rechtse nationalisten, pragmatische centristen, extreem-linkse progressieve liberalen en zelfs een handvol islamisten. Dat houdt overigens wel in dat er vaak interne onenigheid is die Netanyahu goed zou kunnen benutten. Zal hij daarin slagen, of is Israëls politieke tovenaar nu echt zijn magische kracht kwijt?

De tijd zal het leren, en dat zal waarschijnlijk binnenkort zichtbaar worden. Óf de barsten in de nieuwe regering zullen groter worden en haar flinterdunne meerder­heid zal verdwijnen, óf het goedkeuren van de nieuwe begroting zal de positie van Netanyahu’s oppositie aanzienlijk verzwakken en de positie van de coalitie versterken, zoals Bennett vorige week verklaarde.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.