Heeft het hele rechtse kamp schuld aan Rabin’s dood?

Rabbijn Yehuda Glick, een vriend van Israel Today die we verschillende keren hebben geïnterviewd, probeerde maandag de spanning tussen linkse en rechtse Israëli’s te kalmeren, die de neiging heeft om elk jaar te verergeren op de verjaardag van de moord op Yitzchak Rabin.

Door Redactie Israel Today |

In een bericht op Twitter benadrukte Glick, dat het zowel oneerlijk was als niet bevorderlijk voor de nationale eenheid, dat linkse Israëli’s het gehele rechtse kamp de schuld gaven van die gruwelijke moord. Hij merkte op dat lang voor Rabin, de gehele Joodse natie de schuld kreeg van de moord op Yeshoea (Jezus).

Glick suggereerde dat het beter zou zijn om de discussie helemaal om te gooien, net zoals Joden zouden willen dat christenen (tenminste degenen die dat nog steeds doen) zouden ophouden hun volk als geheel te beschul­digen wegens de daden van een kleine religieuze elite en hun Romeinse mede-samen­zweerders.

Aan al diegenen die zich voorbereiden om de komende weken te gebruiken om een heel kamp te beschuldigen van de moord op Rabin, het herinnert u er alleen maar aan dat we Jezus lang voordien hebben vermoord!
En misschien zullen alle partijen ervoor kiezen om de komende periode te gebruiken voor een andere discussie…

Velen die op Glick reageerden waren niet onder de indruk.

Uit de commentaren op zijn bericht bleek duidelijk, dat veel linkse Israëli’s geloven dat de man die Rabin vermoordde, Yigal Amir, handelde in opdracht van hoog­geplaatste rabbijnen. En aangezien deze rabbijnen worden gezien als de religieuze leiders van rechts, geven zij het hele kamp de schuld, of eisen zij op zijn minst berouw van het hele kamp.

Interessant is dat degenen die reageerden op Glick’s verwijzing naar Jezus, stellig beweerden dat alleen de Romeinen verant­woor­de­lijk waren voor zijn dood. Terwijl zij in het geval van Rabin graag met een beschul­digende vinger wijzen naar een vermeende rabbinale samen­zwering achter Yigal Amir’s daden, gaan zij in het geval van Jezus volledig voorbij aan de rol van het Sanhedrin bij het aan het kruis nagelen van Hem door de Romeinen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.