Harverwarmende kalligrafie uit Dubai

Tawfik Zakaria is een getalenteerde kalligraaf uit India die in Dubai woont. Vorige week twitterde hij twee keer afbeeldingen van zijn kunstwerken, die president Re’oeven (Roevi) Rivlin hebben ontroerd.

Door Yossi Aloni |

In de eerste tweet plaatste hij een foto van het woord ‘Koran’ in het Hebreeuws, ingelijst in officieel borduurwerk (foto bovenaan). ‘Ik besloot deze kalligrafie op te dragen aan wijlen Yosef Yo’el Rivlin, die de Koran in het Hebreeuws vertaalde en de vader is van de president van Israël, Re’oeven Rivlin,’ schreef Tawfik in een tweet bij de foto.

Een paar dagen later plaatste Tawfik nog een tweet met een kalligrafie van de naam van de president in het Hebreeuws en Arabisch, met de Burj Khalifa toren op de achtergrond (foto onder). ‘Hij is op weg naar Israël,’ schreef Tawfik over zijn werk, en bovendien zegende hij zijn volgelingen op een gelukkige dag van verdraag­zaam­heid voor alle vrede­lievende mensen.

Tawfik presenteerde zijn bijzondere werken via leden van het Business Forum van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, die onlangs Dubai hadden bezocht. Dit Business Forum werkt aan het verbinden van mensen en bedrijven in Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, met als doel het versterken van de interpersoonlijke, commerciële en culturele banden, als basis voor een warme vrede tussen de landen. Tot nu toe hebben meer dan 2500 personen en organisaties uit beide landen zich aangemeld voor het forum, dat wordt geleid door Dorian Barak, Justine Zwerling, Asher Fredman en de loco-burge­meester van Jeruzalem, Fleur Hassan-Nahoum. Het Forum is niet alleen actief op het gebied van het bedrijfsleven, maar ook op verschillende gebieden zoals cultuur, wetenschap en kunst, en heeft geholpen om de werken van Tawfik Zakaria naar Israël te brengen.

Het Forum merkte op dat ‘de kunst van Zakaria staat voor tolerantie, openheid en wederzijdse goede wil, die ten grondslag liggen aan de hartelijke band die de samenwerking tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten uitbreidt’.

De leden van het Forum namen contact op met de residentie van de president, waar ze de president een documentatie van de werken presenteerden en hem vertelden over Tawfiks ontroerende toewijding. De president, die zeer ontroerd was door dit gebaar, vroeg om Tawfik uit te nodigen in de residentie van de president zodra hij Israël mocht bezoeken.

In een gesprek met Tawfik toonde die zich verbaasd en blij uit over het effect van zijn tweets; hij kon niet geloven dat ze de president hadden bereikt. Tawfik is van plan om in december naar Israël te komen en hoopt van harte dat een bezoek van de president in zijn plannen kan worden opgenomen.

Tawfik Zakaria is een moslim uit Kochi (of Cochin) in India, waar een oude Joodse gemeenschap woont. Hij is een kok van beroep, van nature een liefhebber van geschiedenis en kalligrafie. Hij schildert en illustreert in het Hebreeuws, Arabisch, Aramees, Sumerisch, Syrisch en Engels en is bekend en geliefd bij de Joodse gemeenschap in Dubai en India.

Zoals ook bekend is, komt president Rivlin uit een familie die diepgeworteld is in Jeruzalem. Zijn vader, professor Yosef Yo’el Rivlin, was een oriëntalist en vertaalde de Koran en de verhalenbundel Duizend en één nacht in het Hebreeuws.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.