
Shai DeLuca, een Canadees-Israëlische interieurontwerper, won op 22 december een rechtszaak wegens laster tegen een anti-Israël restauranthouder uit Toronto die hem een terrorist en een moordenaar had genoemd. “Ook al was dit mijn persoonlijke rechtszaak tegen Foodbenders en Kim Hawkins, de overwinning is een collectieve overwinning en behoort toe aan de Joodse gemeenschap als geheel,” vertelde hij aan JNS.
“Waar we getuige van zijn – marcheren door de straten van Westerse landen – doet denken aan het Europa van de jaren 1930. In plaats van ‘Sieg Heil’ horen we de roep om ‘Intifada’. Ik heb de tweede intifada meegemaakt,” zei DeLuca, een veteraan van de Israëlische Strijdkrachten. “We horen oproepen om Joden te vermoorden. In het openbaar. Onbeschaamd. Luid. En zonder schaamte.”
Hoewel het smadelijke incident plaatsvond in juli 2020, lang voor de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, gelooft DeLuca dat “de huidige opleving van haatmarsen” en “de verachtelijke, racistische, xenofobe haat waarvan we vandaag getuige zijn” de aanvallen van de restauranthouder op hem weerspiegelen.
In de woorden van Menachem Begin: “Ik ben geen Jood met trillende knieën. Ik ben een trotse Israëlische Jood,” zei hij. “Ik draag mijn zionisme met trots, net als de meerderheid van de Joden wereldwijd.” Het precedent van de rechtbank heeft “Joden in Canada een beetje veiliger gemaakt, en ik hoop dat ik anderen heb aangemoedigd om standvastig te blijven tegenover dergelijke haat,” voegde hij eraan toe.
Vóór 7 oktober gingen DeLuca’s posts op Instagram, waar hij bijna 90.000 volgers heeft, vaak over Israël en antisemitisme in een zee van posts over interieurdesign, DeLuca’s man en hun hond. Maar sinds de brute aanval van Hamas op Israël zijn DeLuca’s posts op sociale media voornamelijk gericht op Israël en de Gazastrook.
Eerder deze maand leidde hij een delegatie van vijf internationale influencers en journalisten op een meerdaagse reis naar Israël (4-7 december) om te “getuigen” in Kibboets Kfar Aza en Sderot, evenals Kfar Vradim in het noorden van Israël. Dit laatste, zei DeLuca, hielp de delegatie om meer te weten te komen over Hezbollah en het volgende mogelijke front en om “de topografische uitdagingen, de nabijheid van de grens en de nabijheid van de grenssteden” te herkennen.
“Ik was daar op 7 oktober. Het land voor 7 oktober is een heel ander land dan na 7 oktober,” zei DeLuca, die ook in de media werkt. “Voor die tijd was het heel erg. Daarna heb ik eenheid ervaren zoals ik nog nooit eerder heb gezien. Het was indrukwekkend.”
“Het maakte niet uit tot welke politieke partij je behoorde. Niemand praatte meer over politiek. Iedereen hielp iedereen,” voegde hij eraan toe. “Het was onwerkelijk, maar het was het meest verheffende dat ik ooit heb gezien.”
Alle bondgenoten die we kunnen krijgen
De delegatie kwam bij elkaar nadat een particuliere donor het consulaat-generaal van Israël in Toronto benaderde en aanbood om een reis naar Israël voor mediavertegenwoordigers te financieren. DeLuca werd gekozen om de groep samen te stellen. Hij probeerde mensen met verschillende achtergronden te vinden, waaronder niet-joden.
Met hem reisden mee: Jill Schneiderman, redactiedirecteur en partner bij het Canadese vrouwentijdschrift Divine; Kasim Hafeez, adjunct-communicatiedirecteur voor berichtgeving bij Christians United for Israel (CUFI), gevestigd in Tampa, Florida; de Britse internetster Oli London; en Grant Cornthwaite, die zijn verslagen naar zijn vrouw stuurde, de in Toronto gevestigde beauty influencer Randi Cogan-Shinder, voor latere publicatie.
“We hebben alle bondgenoten nodig die we kunnen krijgen,” zei DeLuca.

Shani Azulai, plaatsvervangend consul-generaal van Israël in Toronto, zei dat haar kantoor probeert om “het ware Israëlische verhaal” op veel verschillende manieren te vertellen.
Maar soms, voegde ze eraan toe, “hoeft het niet verteld te worden door een regeringsvertegenwoordiger.”
Ze had de delegatie nog niet ontmoet en hen niet benaderd. “Ze kunnen als een blanco lei naar binnen gaan,” zei ze. “Het enige wat ze moesten doen was het verhaal gaan vertellen, getuigen, de ogen en oren zijn voor hun achterban.”
‘Toegewijd aan het tonen van de waarheid’
DeLuca vond het belangrijk dat de groep begon bij Yad Vashem, het Wereldcentrum voor Holocaustherdenking in Jeruzalem.
De groep ontmoette ook verschillende Israëlische functionarissen om “verschillende standpunten te krijgen over wat er gebeurd is,” zei hij.
Onder hen bevonden zich Ran Natanzon, hoofd innovatie en country branding bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken; Dan Oryan, hoofd van de Balkanafdeling van het ministerie; Ronen Gilor, directeur van het Ministerie van VN en Mensenrechten; en Rasha Athamni, plaatsvervangend hoofd van de missie op de Israëlische ambassade in Zuid-Korea en de eerste moslimvrouw die als Israëlisch diplomaat diende.
In Kfar Aza lieten de beelden een blijvende indruk achter – verbrande en met kogels doorzeefde huizen, granaatscherven. Maar volgens DeLuca vroegen de bewoners de delegatie om door te gaan met het vertellen van hun verhalen.
“Dat was de reden dat we daar waren,” vertelde hij JNS. “Dat was het meest verontrustende deel, want als dit iemand anders in de wereld was overkomen, dan zou dit verhaal non-stop verteld worden. Maar bij ons stopte het heel snel en ging het verder met iets anders.”
“Ik wil dat mensen weten dat dit is wat overlevenden willen – hun verhaal vertellen,” zei hij.
Hafeez vertelde over zijn ervaring op Instagram. “Een bezoek aan Kfar Aza was een van de moeilijkste en meest verontrustende ervaringen die ik ooit heb gehad,” schreef hij. “Ik wil geen ‘wat als’ en ‘maar’ horen! We moeten praten over wat er op 7 oktober is gebeurd, omdat we niet kunnen toestaan dat antisemieten het gesprek afleiden van deze tragedie.”
London plaatste verschillende video’s van de verwoesting in Kfar Aza en mediaoptredens op Instagram, waar hij 727.000 volgers heeft, waaronder één waarin hij zei dat influencers zich niet genoeg uitspreken over Israël.
“Dit familiehuis was een van de tientallen die tot de grond toe werden afgebrand toen Hamas-terroristen en Palestijnen het dorp bestormden, waarbij 62 mensen werden gedood en 18 werden ontvoerd,” schreef hij in een post. “Tijdens de aanval filmde Hamas hoe ze de dorpelingen, hun huisdieren en kinderen afslachtten. Honden werden doodgeschoten en afgeslacht, hele families vermoord in hun bed. Baby’s geëxecuteerd.”
“Ik wilde hier niet komen en getuige zijn van zulke verschrikkingen. Maar helaas moeten velen in de wereld hun ogen openen,” schreef hij in een andere post. “Het is de plicht van ons allemaal om de waarheid te laten zien over wat er die dag is gebeurd. Dat zijn we alle slachtoffers verschuldigd.”
Schneiderman zei dat de terreuraanslag bijna elke Israëli direct had getroffen.
Verwoesting in Kfar Aza, een kibboets in het zuiden van Israël, december 2023. foto: courtesy.
“Elke persoon daar heeft een connectie uit de eerste hand. Ze hebben een band met de gijzelaars, met een IDF-soldaat, een band met iemand die op 7 oktober werd vermoord,” zei ze. “Het maakt duidelijk dat het een klein land is, en ze zijn echt in de war omdat de wereld niet gelooft wat daar is gebeurd.”
“Het is zo hartverscheurend om te weten hoe graag ze willen dat de verhalen verteld worden,” zei ze.
De groep zag rijen verwoeste gebouwen in Sderot en sprak met verschillende bewoners die terugvochten en de terroristen afweerden tot het leger arriveerde.
“Wanneer je met mensen omgaat en die wanhopige blik in hun ogen ziet, kun je je niet afwenden,” zei Schneiderman. “Hun kracht, vastberadenheid en vechtlust is iets wat ik me altijd zal herinneren.”