Hamas woedend over interview van UNRWA-chef

Met een interview over de situatie in Gaza na de strijd met Israël voor het Israëlische Channel 12 heeft Matthias Schmale, de chef van de hulp­organisatie UNRWA, zich de woede van Hamas op de hals gehaald. Toch sprak hij de waarheid.

Door Redactie Israel Today |

‘Tijdens de elf dagen was er geen gebrek aan voedsel, water en andere voorraden. Er was geen gebrek door de opening van de grensovergangen in de laatste twee dagen, er komen voorraden binnen’.
‘Ik ben geen militair expert, maar ik had de indruk, dat de Israëlische luchtaanvallen erg nauwkeurig waren’.
‘Ja, ze hebben – op enkele uitzonderingen na – geen burgerdoelen geraakt, maar de gewelddadigheid, de bruutheid van de aanvallen was zwaar voelbaar,’ zei hij.

Hij beklaagde zich – zoals te verwachten – over het verlies aan mensenlevens, waaronder leerlingen van UNRWA-scholen.


Een cartoon die circuleerde op sociale media toonde Schmale staand op een kinderspeelgoed boven op het puin van een gebouw in Gaza terwijl hij een babyflesje vasthoudt dat druipt van het bloed met een dood meisje naast hem op de grond met het bijschrift: ‘De Israëlische aanval was zeer accuraat.’

Met dit interview ging Matthias Schmale in tegen de haat- en leugenpropaganda van Hamas, dat eiste dat Schmale zich zou veront­schuldigen bij de Palestijnen voor deze verklaringen, die misleidende informatie bevatten. ‘We waren verbaasd over Schmale’s uitspraken op het Israëlische Channel 12,’ zei Hamas in een verklaring. ‘Zijn opmerkingen weerspiegelen een duidelijke vooringenomenheid ten gunste van de Israëlische kant.’

Na dit negatieve commentaar haastte Schmale zich om in een serie tweets zijn verontschuldigingen aan te bieden:
‘Recente opmerkingen die ik maakte op de Israëlische tv hebben degenen beledigd en gekwetst die familieleden en vrienden hebben die zijn gedood en gewond tijdens de oorlog die net is afgelopen. Ik betreur het oprecht dat ik hen pijn heb gedaan,’ twitterde Schmale. ‘Niemand heeft me gedwongen tot een verontschuldiging.
‘ Verantwoordelijke leiders luisteren zorgvuldig naar mensen die zij dienen – in mijn geval Palestijnse vluchtelingen; burgers, geen politieke of militaire actoren – en accepteren en corrigeren beoordelingsfouten,’ twitterde Schmale.

Wat moet je met een man met zulks slappe knieën?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.