Leden“Hamas verwacht overwinning met hulp van Biden”, waarschuwt ex-inlichtingenofficier

Zes maanden na het begin van de oorlog geloven Israëlische waarnemers dat Hamas zijn fanatieke doel om als overwinnaar uit de strijd te komen nog niet heeft opgegeven.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hamas
Hamasleider Yahya Sinwar, de meest gezochte man door Israël. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Volgens Israëlische waarnemers houdt de Hamasleiding in Rafah zes maanden na het begin van de oorlog met Israël nog steeds vast aan haar fanatieke visie op de overwinning.

“Zolang ze niet beslissend verslagen zijn, hebben ze een kans om in Gaza in leven te blijven. Daarom zijn ze positief, of op zijn minst optimistisch, over de uitkomst van de oorlog,” zegt gepensioneerd brigadegeneraal Yossi Kuperwasser, voormalig hoofd van de onderzoeks- en evaluatieafdeling van de Israëlische militaire inlichtingendienst en momenteel directeur van het project regionale zaken bij het Jerusalem Centre for Public Affairs.

“Ze hebben een hoge prijs betaald, maar in hun ogen hebben ze op 7 oktober ook een grote prestatie geleverd. Over het algemeen zien ze de uitkomst als positief omdat ze een kans hebben om aan de macht te blijven. Dat is het belangrijkste voor hen met betrekking tot Gaza,” voegde hij eraan toe.

“In Judea en Samaria denk ik dat de balans ook gemengd is. De derde intifada die ze [de leiding van Hamas] verwachtten, is er niet gekomen. Het niveau van terrorisme...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie