Hamas plaatst raketten naast moskee en graaft terreurtunnels onder burgerwoningen

IDF presenteert nieuw bewijsmateriaal over Hamas’ uitbuiting van de burgerbevolking van Gaza als menselijk schild.

Door Yaakov Lappin |

(JNS) De gevechtsdoctrine van Hamas roept op tot het installeren van terroristische militaire capaciteiten onder en in de buurt van burgerlocaties, zeiden functionarissen van het Israëlische leger (IDF) op woensdag, terwijl ze de locaties blootlegden van nieuwe gevechtstunnels die onder burgerwijken in de Gazastrook werden gegraven. Leden van Hamas’ militaire vleugel, de Al-Qassam Brigades, hebben tunnels gegraven in de buurt van medische klinieken, scholen en moskeeën, verklaarden functionarissen.

“Ze weten dat deze plaatsen op onze kaart staan als gevoelige locaties – en dat is waar ze hun infrastructuur plaatsen,” zei een IDF-bron. “Ik kan u vertellen dat in de laatste campagne, de kaart van gevoelige plaatsen de doelwitkaart was” als gevolg van de menselijke afschermingsmodus operandi van Hamas, meldde hij.

Raketwerpers, bijvoorbeeld, worden ondergronds geïnstalleerd naast een moskee; na te zijn geactiveerd, zal een multilanceerder uit de grond rijzen, zijn projectielen afvuren op Israëlische burgergebieden en weer naar beneden klappen.

“Hun doctrines vereisen tunnels die onder burgerwijken worden gegraven. Hamas bouwt veilige havens onder de wijken. Dat was [ook] de situatie in de laatste campagne,” zei de functionaris, verwijzend naar “Operatie Guardian of the Walls” in mei 2021, toen Hamas meer dan 4.000 projectielen afvuurde op Israëlische steden en dorpen.

Hamas-terroristen vuren raketten af in de richting van Israël vanuit het hart van een burgerwijk in Gaza in mei 2021. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

“Ze zullen onze buurten aanvallen vanuit zulke locaties. Dit is het tegenovergestelde van elk internationaal recht,” zei de ambtenaar.

“Wanneer de commandanten van Hamas rond een tafel zitten om de volgende oorlog te plannen, nemen ze de gevechtsregels van de IDF, die veiligheidsvoorzorgen zijn alvorens toe te slaan, proportionaliteit en onderscheid [tussen strijder en niet-strijder], en gebruiken ze in hun voordeel,” voegde hij eraan toe.

Een andere IDF-functionaris deelde beelden van drie voorheen onbekende gebieden met Hamas-tunnels en wapenopslagplaatsen, waaronder in de buurt van de Islamitische Universiteit van Gaza, waar zich een opening bevindt naar een netwerk van terreurtunnels, waaronder een tunnel die loopt naast een school van de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) en een franchise Pepsi-bottelfabriek, en een tunnel die loopt in de buurt van een medische kliniek en een ambulancecentrum.

Het doel van het delen van dergelijke informatie is om het bewustzijn te verhogen van de complexiteit van het conflict tussen Israël en terreurorganisaties, zeiden de ambtenaren.

“Ik geloof niet dat een ander land te maken heeft met rechtstreekse raketten die door terroristische organisaties op steden worden afgevuurd. De laatste aanval vond twee-en-een-halve week geleden plaats,” zei een andere bron. “De strategie van Hamas is om burgers in te zetten als menselijk schild … het is een methode.”

Sommige van de beelden die door de militairen werden gedeeld, toonden een gevechtstunnel die een onstabiel gat in de grond creëerde in de buurt van de UNRWA-school.

“De tunnels zijn niet stabiel; ze kunnen op elk moment instorten, waardoor VN-medewerkers en burgers in gevaar komen,” zei de functionaris.

Doelwit: Sderot, Ashkelon, Netivot en Kiryat Gat

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), de op een na grootste terreurfactie in Gaza, verbergt haar wapens en tunnels ook binnen burgergemeenschappen; in januari 2021 werd het huis van een operatief verwoest door een toevallige detonatie. In januari 2021 werd het huis van een medewerker gesloopt door een toevallige ontploffing. Een soortgelijke ontploffing doorboorde afgelopen juli een grote openluchtmarkt in de Gazastrook, veroorzaakt door een per ongeluk ontplofte wapenopslagplaats van de PIJ, aldus de functionaris.

Er werden ook beelden getoond van wat volgens de IDF-functionarissen een fabriek was die steunbogen maakt die door Hamas worden gebruikt om de tunnels te versterken.

In elke toekomstige oorlog, zo schatte een andere functionaris in, zal Hamas proberen het verhaal van de internationale gemeenschap te beïnvloeden met dergelijke tactieken, terwijl het in Israël zal proberen te infiltreren met behulp van drones, tunnels en invallen over land om “wat narratieve punten te winnen”.

Meer dan 60 mijl (zo’n 100 kilometer) ondergrondse tunnels werden vernietigd door de Israëlische luchtmacht tijdens het 11-daagse conflict afgelopen mei.

“We hebben deze aanvalscapaciteiten ontwikkeld in de laatste 10 jaar in de IDF,” zei de ambtenaar, verwijzend naar “het vermogen om ondergrondse doelen te vernietigen. Hamas had inspanningen en middelen kunnen inzetten om burgers te laten herstellen, in plaats van een terroristenstad onder de grond te bouwen.”

“Al deze raketten zijn verwerkt in buurtscholen en moskeeën. En ze gaan achter onze steden aan – niet militaire doelen,” zei de bron. “Ze richten op het centrum van Sderot, Ashkelon, Netivot en Kiryat Gat.”

Sinds de overname van Gaza door Hamas in 2007, wordt Israël geconfronteerd met een geopolitieke crisis, benadrukte de functionaris, die vijf grote gewapende campagnes opsomde die Israël sinds die tijd tegen Hamas en PIJ heeft uitgevochten.

Hij somde vijf belangrijke problemen op waarmee Gaza wordt geconfronteerd: bestuur door een illegaal regime, terroristische raketten, het geschil tussen Hamas en Fatah, een slechte humanitaire situatie en de militaire opbouw van Hamas.

“Zelfs als we naar een Gaza-campagne gaan, is het potentieel om vooruitgang te boeken op het gebied van de nationale veiligheid van Israël zeer klein” als gevolg van deze kwesties, zei de bron.

“De eerste belangrijke kwestie is dat Gaza … wordt geregeerd door een terreurregime, en het is illegaal. De belangrijkste kwestie is dat deze waarheid van invloed is op de mogelijkheid om verder te gaan met iemand [aan Palestijnse zijde]. Er is een legale partij nodig,” voegde hij eraan toe.

“De tweede belangrijke kwestie is de schrijnende humanitaire situatie in Gaza. Slechte civiele kenmerken schaden die 2,2 miljoen mensen [die in de Strook wonen]. Er is geen riolering, het onderwijssysteem wordt volledig gesponsord door de Verenigde Naties via de UNRWA. Er is geen zoet water. Er is geen methode om aan vers water te komen. Elektriciteit. Gaza is zonder banen, er is geen economie.

“De derde kwestie is het interne Palestijnse conflict tussen Fatah en Hamas, dat escaleert sinds Hamas in 2007 Gaza overnam. Ze grepen Fatah-leden die onder de paraplu van de PLO vielen en gooiden hen van de 14e verdieping van gebouwen in Gaza, waardoor een ernstig geschil ontstond,” voegde hij eraan toe.

Beeld van terreurtunnel gebouwd bij een Palestijnse school in de Gazastrook. Credit: IDF.

‘Los je eigen problemen op’

Toch verstrekt de door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit zo’n 130 miljoen dollar per maand voor de budgettaire behoeften van Gaza, met name medische en energiediensten.

De bron voegde eraan toe dat Israël in staat is zich te mengen in de vete tussen Hamas en Fatah, en voegde eraan toe dat “het niet onze zaak is. We moeten hen toestaan hun eigen moeilijkheden op te lossen.”

“Ik zou Hamas vergelijken met een schorpioen die moet steken. Ze kennen geen andere opties. Omdat ze onderworpen zijn aan een veiligheidsbeleg op zee en in de lucht, hebben ze in Gaza een interne industrie opgebouwd, met inbegrip van raketfabrieken. En voor hen is het goedemorgen, laten we raketten bouwen,” zei de bron.

De hoeveelheid cement die de afgelopen 15 jaar de Gazastrook is binnengekomen voor civiele bouw zou “een wijk in Manhattan kunnen bouwen”, maar in plaats daarvan ging het naar de bouw van “honderden kilometers in Gaza onder de grond en duizenden en duizenden raketten. Er zal geen riolering zijn, geen werkgelegenheid – alleen tunnels, raketten en ondergrondse veilige toevluchtsoorden.”

De strategie van Israël met betrekking tot Gaza, zei de bron, is het opbouwen van een geloofwaardige militaire dreiging en het compenseren van vijandelijke capaciteiten, terwijl ook de civiel-economische omstandigheden in Gaza worden verbeterd.

De Strook heroveren is niet in het belang van Israël, zei hij, terwijl zich ervan losmaken en wachten om te zien of het kan “veranderen in Singapore” waarschijnlijk zou leiden tot frequente oorlogen. De overblijvende optie, zo betoogde hij, ligt in militaire afschrikkingscampagnes, die zo lang mogelijk van elkaar gescheiden worden, zodat de westelijke Negev kan bloeien en groeien.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox