Hamas-militanten hervatten aanvallen met ballonnen

Palestijnse militanten hebben donderdagmiddag vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook een aantal ballonnen met explosieven naar het zuiden van Israël opgelaten, waardoor drie branden ontstonden in bosjes in zuidelijk Israël.

Door Michael Selutin, Redactie Israel Today |

Dergelijke aanvallen waren de afgelopen weken afgenomen, maar lijken nu weer te beginnen. Op dezelfde dag werden zelfs in de stad Arad, op 80 kilometer van Gaza, ballonnen met een explosief ontdekt. Dit explosieve apparaat werd onschadelijk gemaakt voordat het enige schade kon veroorzaken.

In reactie heeft de Israëlische luchtmacht stellingen beschoten van Hamas, dat het verantwoordelijk houdt voor alle gewelddaden vanuit de Gazastrook. Op zaterdagochtend werden in Kibboets Nir Oz nog meer ballonnen ontdekt, waaraan een handgranaat hing (zie foto bovenaan).

Deze branden die deze explosieven veroorzaken hebben de afgelopen jaren akkers en natuur­reservaten in het zuiden van Israël verwoest. De branden van het afgelopen weekeinde zijn gelukkig snel en zonder grote schade onder controle gebracht.

Deze serie foto’s hierboven toont een groep Palestijnse militanten in de zuidelijke Gaza-stad Rafah, die zaterdag hun primitieve, maar effectieve wapens voorbereiden. (Foto’s: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.