Hamas meldt nieuwe raketaanval in nabije toekomst

Hamas-chef Yahya Sinwar had geen gemak­kelijke week. Na de vernietigende Gaza-oorlog van vorige maand wordt Sinwar nu bekritiseerd door zowel de Palestijnse Autoriteit als Egypte. Dit nadat zijn ontmoeting met een gezant van de Verenigde Naties eerder deze week mislukte.

Door Redactie Israel Today |

Sinwar had maandag een ontmoeting met de speciale VN-coördinator Tor Wennes­land. ‘Mijn ontmoeting met de VN-coördinator was zeer slecht en daarom hebben we geen andere keuze dan het verzet te hervatten,’ vertelde Sinwar voor de Palestijnse radio. Een paar uur later kondigde Sinwar de hervatting aan van de aanvallen met vuur­ballonnen op het zuiden van Israël. Israëlische functio­naris­sen denken dat een verdere escalatie spoedig zal plaatsvinden.

In reactie op de halsstarrigheid van Hamas benadrukte president Machmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit: ‘De weder­opbouw van Gaza zal via ons worden uitge­voerd.’ Onmiddellijk daarna richtte het Abbas-regime een commissie op voor het herstel en de weder­opbouw van Gaza, die vanuit Ramallah zou worden geleid (en dus Hamas zou omzeilen).

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi sloot zich daarbij aan en vertelde op een pers­conferentie dat Caïro in deze kwestie zou samen­werken met de Palestijnse Autoriteit, niet met Hamas.

Sinwar voelt zich aan alle kanten ingesloten. Hoewel hij Hamas publiekelijk tot over­winnaar verklaarde van het recente conflict met Israël, is de waarheid dat zijn positie vóór de oorlog beter was. En dat zou er ironisch genoeg toe kunnen leiden dat hij de situatie laat escaleren tot het punt van een nieuwe grote uitbarsting van geweld.

‘Het lijkt erop dat de bezetting (Israël) onze boodschap niet heeft begrepen, en dat we misschien volksverzet moeten plegen (d.w.z. terrorisme) om druk uit te oefenen op de bezetting,’ vertelde de Hamas-chef aan verslaggevers.

Ondertussen waarschuwde de Israëlische premier Naftali Bennett Sinwar dat er een ‘nieuwe sheriff in de stad’ is, en dat Israëls geduld met Hamas ‘op is‘.

De VN kiest meestal de kant van de Palestijnen, dus het zou interes­sant zijn te weten waarover Sinwar en Wennes­land van mening verschilden. Zou het kunnen dat de VN, net als Israël, eindelijk haar geduld met Hamas en zijn leugens heeft verloren?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.