Hamas marine-commandant naar Israël gevlucht

Een hooggeplaatste commandant van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades (de militaire vleugel van Hamas) is in een rubberboot uit de Gazastrook naar Israël gevlucht, begeleid door Israëlische veiligheids­troepen. De gebeurtenis, die kan concurreren met elke spionagethriller, werd eerst onthuld door Arabische en vervolgens door Israëlische media.

Door Aviel Schneider |

De commandant van Hamas ontsnapte met afluister­apparatuur en zijn laptop met topgeheime documenten uit de hogere regionen van Hamas. Een belangrijke score voor het Israëlische spionage­bureau Mossad!

Het Libanese dagblad Al-Akhbar meldde dat Hamas ‘een gevaarlijk Israëlisch spionagenetwerk in de Gazastrook had ontmaskerd’. Hamas zou ISIS jihadisten hebben gearresteerd, die worden verdacht van het uitvoeren van zelfmoordaanslagen in de kustenclave namens Israël. Of dit waar is of niet is een andere zaak.
Er is regelmatig spanning tussen Hamas en ISIS, zowel in de Gazastrook als daarbuiten. Hamasleden zijn soennieten, die worden gefinancierd door het sjiitische regime in Iran, en ISIS-jihadisten zijn soennieten, die een heilige oorlog voeren tegen sjiieten en hun collaborateurs, waaronder Hamas.

Leden van de Al-Qassam Brigades nemen deel aan een anti-Israëlische parade in Rafah in de zuidelijke Gazastrook. (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Spionage is de sleutel tot oorlog
De Saoedische televisiezender Al-Arabiya heeft eindelijk de naam van de overloper boven tafel gebracht: Mohammed Omar Abu Ajwa. Hij was de commandant van de elite-marine-eenheid van Hamas, die getraind was om vanuit het water aanvallen uit te voeren op nabijgelegen Israëlische doelen. Volgens Al-Arabiya zou de ontsnapte commandant niet alleen belangrijke informatie over Hamas-leiders hebben onthuld, maar ook over verborgen raketbases in de Gazastrook. Daarnaast onthulde hij de trainingskampen van de Hamas-terroristen en de exacte locaties waar politieke en militaire leiders van de terreurgroep verblijven.

Verschillende bronnen melden dat Abu Ajwa al enkele jaren samenwerkt met Israël. Uit onze bronnen in Jeruzalem en Ramallah heeft Israel Today vernomen dat de mysterieuze explosies in Iran, tot nu toe 14 in de afgelopen twee weken, te maken hebben met de topgeheime informatie op de laptop van Abu Ajwa. Maar daarover kan niets meer veilig worden onthuld.

Er is geen informatie over het exacte tijdstip van de ontsnapping, en Abu Ajwa moest zijn gezin achter­laten. De Mossad helpt meestal ook de familieleden van Palestijnse spionnen om te vluchten. Dit zijn vaak gecompliceerde operaties, omdat het lot van de achterblijvers vreselijk is.

Abu Ajwa is de tweede senior Hamas-commandant die voor Israël heeft gespioneerd en op het laatste moment is ontsnapt. Een functionaris genaamd Machmoud, die verantwoordelijk was voor het radionetwerk van Hamas in het noorden van Gaza, is er ook in geslaagd het door terroristen bestuurde gebied te ontvluchten vlak voordat hij werd ontdekt.

Paniek bij Hamas
Palestijnse bronnen en krantenberichten geven aan dat de Hamas-leiding in paniek is, nu Israël steeds dieper in de organisatie doordringt. Als gevolg daarvan werden talrijke arrestaties verricht in de gelederen van de Qassam-brigades. Verschillende Hamas-commandanten werden in het geheim ondervraagd en talrijke lijfwachten werden uit de dienst ontslagen. Bovendien verhuisden vooraan­staande Hamas-leden in stilte naar geheime locaties.

Tegenwoordig wordt elk hooggeplaatst Hamas-lid ervan verdacht met Israël samen te werken. Het is een zware klap voor de terreurgroep. Hamas-leider Ismail Haniya heeft nu persoonlijk het onderzoek overgenomen. Er wordt niet veel over gemeld in Israël of in de Gazastrook. En ter herinnering: deze laatste ontwikkelingen vinden plaats in de schaduw van de gemelde onderhandelingen over een gevangenenruil tussen Israël en Hamas.

Als u meer inzicht wilt krijgen in de Israëlische spionageoorlog in de Palestijnse gebieden, raden wij de Israëlische serie ‘Fauda’ aan, die nu op Netflix speelt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.