Hamas-leider: Als Allah het wil, verslaan we Israël in de gijzelingsonderhandelingen

De terreurgroep zal geen gijzelaars meer vrijlaten totdat Israël al hun eisen inwilligt, zo heeft Khaled Mashaal gezworen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
Stickers met foto's en beschrijvingen van Israëli's die gegijzeld worden door terroristen van Hamas in de Gazastrook zijn in een supermarkt in Tel Aviv op melkpakken geplakt door Israëli's die de vrijlating van de gijzelaars eisen. 20 maart 2024. Foto: Miriam Alster/FLASH90

Hamas zal geen van de 134 gijzelaars die het vasthoudt vrijlaten totdat Israël de oorlog beëindigt, zijn troepen terugtrekt, alle inwoners van de Gazastrook naar hun huizen laat terugkeren en de blokkade van de kustenclave opheft, zei de leider van de terreurgroep, Khaled Mashal, op woensdag.

In een toespraak op een evenement voor vrouwen in Jordanië zei Mashaal dat de leiding van de organisatie “een onderhandelingsstrijd voert die niet minder hard is” dan het militaire conflict met de Israëlische strijdkrachten, volgens een tekst die door Hamas op Telegram is gepubliceerd.

“Allah gewillig, we zullen ze verslaan op het slagveld en in de onderhandelingsstrijd,” zei Mashal, eraan toevoegend dat de groep ook “intense gevechten” voert in de media en op de politieke slagvelden.

De terroristenleider herhaalde: “In de onderhandelingen dringen we aan op het beëindigen van de agressie, de terugtrekking uit Gaza, de terugkeer van de ontheemden naar hun huizen, vooral in het noorden van Gaza, het verstrekken van alle noodzakelijke hulp, onderdak en wederopbouw, en het beëindigen van de belegering.

“We zullen de gijzelaars niet vrijlaten voordat we deze doelen hebben bereikt,” beloofde Mashal.

Hamas houdt nog steeds 134 van de 253 gijzelaars vast die het ontvoerde tijdens de inval in de noordwestelijke Negev op 7 oktober. Ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk Israëlische burgers, werden gedood en duizenden raakten gewond bij de aanval. Israëlische troepen doodden ongeveer 1.000 terroristen.

Amerikaanse, Egyptische, Israëlische en Qatarese onderhandelaars waren de afgelopen maanden naar Caïro, Doha en Parijs gereisd om een akkoord te bereiken over de vrijlating van de resterende gevangenen.

Maandag liet Hamas de bemiddelaars weten dat het vasthield aan zijn eisen voor een alomvattend staakt-het-vuren, terugtrekking uit de Gazastrook, de terugkeer van ontheemden en een “echte gevangenenruil”.

Israël heeft de voorwaarden van de terreurgroep afgewezen als “waanideeën”.

Eind vorig jaar voorspelde Mashal in een interview met het Franse dagblad Le Figaro vanuit zijn woonplaats Qatar dat “de Verenigde Staten vroeg of laat zullen beweren dat Hamas een realiteit is en legitimiteit geniet onder de bevolking”.

“We moeten leren van de geschiedenis. De Amerikanen hebben de Taliban geaccepteerd. [Yasser Arafat, de oprichter van de PLO, kreeg zelfs de Nobelprijs voor de Vrede,” zei Biden.

Het bloedbad van 7 oktober had “het wereldpubliek geschokt en peilingen in de VS tonen groeiende steun voor de Palestijnse zaak”, concludeerde hij, eraan toevoegend dat het terreurleger van Hamas in Gaza niet vernietigd zou worden omdat het “geslaagd was voor de geloofwaardigheidstest tegen Israël”.

In januari herhaalde Mashal zijn afwijzing van het bestaansrecht van Israël en verklaarde dat de massamoord van 7 oktober “het idee van de bevrijding van Palestina van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee had veranderd in een realistisch idee dat al is begonnen”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox