Hamas en Fatach blijven strijden na conferentie

Hoewel Jibril Rajoub van Fatach en Salah al-Arouri van Hamas vorige week een gezamenlijke online conferentie hielden, waarin ze de vijandschap tussen de twee organisaties beëindigd verklaarden, gaat aan de basis de rivaliteit echter door.

Door Baruch Yedid/TPS |

Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (PA) maakten In de afgelopen dagen herhaaldelijk een eind aan recepties ter gelegenheid van de vrijlating van Amjad Kabha, een Hamas-terrorist die uit de Israëlische gevangenis is ontslagen.

In reactie op deze incidenten heeft Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn woede geuit over de acties van de PA, de familie Kabha thuis opgebeld en beloofd dat Hamas samen met de PA aan deze zaak zou werken.

In een volgende stap, die tot extra spanning heeft geleid, heeft Hamas maandag richtlijnen uitge­vaardigd om het coronavirus in Gaza en de PA te bestrijden, een stap die de PA zeer iriteerde en werd geïnterpreteerd als inmenging van Hamas in zijn gezag.

Een bron in de PA vertelde TPS, dat de PA in de tussentijd niet van plan is om Hamas toe te staan zich te vestigen in de gebieden Judea en Samaria, voornamelijk uit angst dat Hamas een opstand zou kunnen uitlokken, wanneer de PA na de coronavirus pandemie de controle over de verliezen zou kwijtraken.

De ambtenaar zei dat de gezamenlijke vergadering geen significante verandering van de standpunten van de PA betekent, maar een volgende stap was om het Israëlische publiek te wijzen op de dreiging die er voor hen is als Israël stappen onderneemt in de richting van een soeve­reiniteits­verklaring in Judea en Samaria.

Er moet worden benadrukt dat al-Arouri en Rajoub zich tijdens de vergadering niet hebben gesproken over de twee belangrijkste kwesties die verantwoor­delijk zijn voor de splitsing tussen Fatach en Hamas, het voortbestaan van het Hamas-regime in Gaza en de kwestie van de integratie van Hamas in de PLO.

Na de acties van de veiligheidstroepen bracht Rajoub maandag een openbaar aangekondigd bezoek aan de familie Kabha in Jenin.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.