LedenGur-Chassidim: het fenomeen van de Rebbe en zijn volgelingen

In onze serie over het Jodendom en al zijn uiteenlopende schakeringen richten we ons deze keer op een bijzonder gesloten, maar invloedrijke stroming van het ultraorthodoxe Jodendom.

Door Avshalom Kapach | | Onderwerpen: orthodoxe Joden
Een bijeenkomst van rabbijnen en hun volgelingen. Foto: Yaakov Naumi/Flash90

Dit artikel verscheen in het augustus/september 2022 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Gur-Chassidim vormen de grootste Chassidische groep in Israël. Zij oefent grote macht uit en beïnvloedt de ultraorthodoxe wereld. Ze worden ook wel Ger-Chassidim genoemd.

Ultraorthodox Chassidisme vormt een fascinerend facet van de Joodse en Israëlische ervaring. Het bestaat uit verschillende groepen gelovigen, die elk hun tzaddik (rechtvaardige) volgen.  Chassidim (letterlijk ‘volgelingen’) maken pelgrimstochten naar hun Rebbe, om hem te horen en zijn raad te ontvangen.

De rabbijn die een Chassidische groep of zogenaamde ‘Hof’ leidt, wordt door zijn volgelingen beschouwd als begiftigd met kennis en macht, en zelfs als een middelaar tussen God en mens. Zijn status en persoonlijkheid geven hem gezag over alle aspecten van het leven. Deze positie wordt als een soort erfenis doorgegeven, met doorlopende familielijnen van rabbijnen. Rond deze...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie