Grootste vliegtuig haalt delen Iron Dome op voor VS

Vliegtuigliefhebbers kregen maandag een zeldzame attractie te zien toen het Antonov-vliegtuig op de luchthaven Ben Goerion landde. Het heeft zes motoren en een spanwijdte van 88,4 meter, en kan veel grotere en zwaardere vracht vervoeren dan alle andere.

Door Michael Selutin |

Het record is 253 ton vracht. Dit unieke vliegtuig werd in 1980 gebouwd in Oekraïne, toen onderdeel van de Sovjet-Unie, om een spaceshuttle te vervoeren, maar toen die shuttle door een brand in de hangar werd vernield, werden de plannen voor zo’n ruimtereis in de ijskast gezet.

Tegenwoordig wordt de Antonov gebruikt als transportvliegtuig voor bijzonder grote en zware vracht. Zo ook deze keer in Israël. Het werd ingehuurd door het Amerikaanse leger om enkele van hun Oshkosh vrachtwagens naar Israël te brengen en ze uit te rusten met onderdelen van het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome. Vorig jaar kocht het Amerikaanse leger enkele batterijen van de Iron Dome van Israël en nu worden deze in verschillende fasen geïmporteerd en in de VS geïnstalleerd. Het aantal voertuigen, dat wordt uitgerust met de basiselementen van de Iron Dome is niet bekend, en de Antonov vloog dezelfde avond weer terug naar Amerika.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.