Groeten uit Israël – Zwitsers paspoort en het strand

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Gisteren ben ik met mijn zus naar de Zwitserse ambassade in Tel Aviv gegaan. We hadden namelijk gehoord dat Zwitserland alleen Israëli’s met een tweede Europees paspoort in het land toelaat, en we beseften dat het tijd was om onze Zwitserse paspoorten, die jaren geleden waren verlopen, te vernieuwen.

Aangezien wij allebei de afgelopen jaren met onze families alleen maar naar Zürich zijn gevlogen, volstonden onze Israëlische paspoorten. Maar nu is het een onaangenaam gevoel om te weten dat als we – om welke reden dan ook – plotseling naar Zwitser­land zouden moeten reizen, dit met uitsluitend een Israëlisch paspoort niet mogelijk zou zijn. Daarom hebben we vorige week online de verlenging van onze paspoorten aangevraagd en konden we voor gisterochtend op de Zwitserse ambassade een afspraak maken voor onze biometrische registratie.

Het is altijd leuk om naar Tel Aviv te gaan! Na het vervullen van de formaliteiten op de ambassade, zijn we naar het strand gegaan en hebben genoten van een biertje en een ijskoffie in een café. Het was heerlijk om op het zand te zitten, te kijken naar de jongelui die lessen in surfen nemen en gewoon te kletsen over van alles en nog wat. Elke keer als we in Tel Aviv zijn, hebben we het gevoel dat we op vakantie zijn.

Kinderen die surfles krijgen (Foto: Ayala Shalmayev)

Nadat we lang van onze tijd op het strand hadden genoten, maakten we een wandeling over de Carmelmarkt, die natuurlijk opvallend leeg was en waar je, vergeleken met de tijd vóór Corona, alleen maar Hebreeuws hoort. Het was een nieuwe ervaring om zonder gedrang van mensenmassa’s over de markt te kunnen lopen.

Carmelmarkt (Foto: Ayala Shalmayev)

Daarna hebben we gegeten bij een vriend van ons die een restaurant direct naast de Carmelmarkt runt. Hij heeft ook veel problemen met het feit dat er geen toeristen meer komen. Je kunt op de openingsfoto zien welke heerlijke maaltijden daar worden geserveerd. En de Malabi, een melkpudding, vormde een verrassing als dessert.

Malabi melkpudding met rozenwater. (Foto: Ayala Shalmayev)

En terwijl we op onze weg terug weer over de Carmelmarkt liepen, vroeg ik me af wat er met alle kleine winkeltjes en restaurants, die vooral van het toerisme leven, zal gebeuren als de situatie niet binnen afzienbare tijd verandert. Het is zo triest en we kunnen alleen maar hopen en bidden dat Israël binnenkort weer toeristen uit de hele wereld kan verwelkomen!

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Half bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,19 m beneden de zeespiegel, 39 centimeter onder de bovengrens!

En nu, namens de gehele redactie van Israël, wens ik u een prachtige donderdag en een prettig weekend toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale!

Ayala