Groeten uit Israël – Zorgen om Amerika

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

De ontwikkelingen in de VS zijn voor veel Israëli’s van groot belang, niet alleen omdat zich hier in Israël een soortgelijke situatie zou kunnen ontwikkelen (zie het artikel van Tsvi Sadan), maar ook omdat Amerika altijd een vriend van Israël is geweest, in het bijzonder in de laatste vier jaar. Nu lijkt het er echter op dat daar een autoritair regime aan de macht komt, bestaande uit corrupte Democraten en grote technologie-ondernemingen. Zo’n dictatuur, die bestaat uit antisemitische politici en bedrijven als Facebook, Twitter, Amazon en Google, die de media van de wereld beheersen, is tot op heden nog niet voorgekomen, en aangezien het om de wereldmacht Amerika gaat, is dit bijzonder verontrustend.

Niet alleen hebben Twitter en YouTube (wat eigendom is van Google), en andere sociale netwerken Donald Trump geblokkeerd op grond van slappe argumenten, maar ook heeft WhatsApp, eigendom van Facebook, aangekondigd dat het nog meer gebruikers-gegevens zal gaan delen met Facebook, dat op haar beurt die gegevens doorverkoopt aan adverteerders. Waar is het gezond verstand als het gaat om onze privacy? Er is een gevoel ontstaan dat deze techneuten, met Joe Biden als hun marionet, zich hebben verenigd om de controle over de VS over te nemen. Zou zo’n greep naar de macht echt ondenkbaar zijn? Leert de geschiedenis ons niet dat dit al vele malen eerder is gebeurd?

Daar komt voor Israël nog de omstandigheid bij, dat de corona-vaccinaties nogal omstreden zijn. Wanneer zelfs de toonaangevende media berichten verspreiden over gezonde mensen, die zijn overleden nadat ze werden gevaccineerd, doet dat vragen rijzen. Velen vragen zich nu af: zou een regelmatige inname van vitamine D niet voldoende zijn om zich tegen dit virus te beschermen? Dit alles bij elkaar voelt nogal bizar aan, alsof we in een enorme samenzwering terecht gekomen zijn, die ons stukje bij beetje zal gaan beperken en ons uiteindelijk van onze vrijheid zal beroven.

Ook in Israël zijn er tegenstanders van vaccinatie (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het is bij ons gelukkig nog niet zo erg als met de Egyptenaren, waar de Bijbel over spreekt in het Torah-gedeelte voor deze week, genaamd ‘Waera’ (‘en Ik verscheen’), die niet door één plaag werden getroffen, maar door tien plagen tegelijk. Het waren zoveel plagen omdat de farao Gods gezag niet erkende en het volk Israël niet liet vertrekken. Als hij dat wel had gedaan na de eerste plaag, zou hij zijn land hebben gered. In plaats daarvan bleef hij hardnekkig voortgaan op zijn eerder gekozen pad en moest hij toezien hoe Egypte letterlijk ten onder ging (in de Schelfzee).

Dat lijkt vandaag ook het geval te zijn, want ondanks protesten van vele deskundigen tegen de coronamaatregelen lijken de politici hardnekkig door te gaan op de eerder gekozen weg. De aanvankelijke paniekreactie, die bij het begin van de pandemie de politiek domineerde, lijkt nu, een jaar later, nog steeds aanwezig, maar we hebben intussen veel meer kennis over het virus. We kunnen alleen maar hopen dat, net als de Exodus uit Egypte, er een gelukkig einde komt aan deze pandemie, en dat we, net als het volk Israël na het oversteken van de Schelfzee destijds, spontaan in liederen zullen uitbarsten:

‘De HEERE is mijn kracht en lied, Hij is mij tot heil geweest. Dit is mijn God, Hem verheerlijk ik; de God van mijn vader, Hem roem ik.’ (Exodus 15:12 HSV)

Het weer voor vandaag in Israël

Half tot zwaar bewolkt met verspreide buien in het noorden en midden van het land. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be’ersheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en ligt nu op 209,945 m. beneden de zeespiegel, dat is 114,5 centimeter onder de bovengrens.

Eindelijk, sneeuw op de berg Hermon (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh!

Michael