Groeten uit Israël – Zonder mondkapje de stad in

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteren is het dan gebeurd. Ik had graag nog wat langer gewacht, maar we hadden geen keus, de thermometer in onze achtertuin gaf een indrukwekkende 42 graden in de schaduw aan. Voor de eerste keer dit jaar heb ik onze airconditioner aangezet. Het was gewoon geweldig. Mijn zorgen over de volgende elektriciteits­rekening verdwenen direct. Gisteren beleefden we de heetste dag van het jaar tot nu toe, dan trek je je nergens meer wat van aan.

Precies op tijd voordat de Israëlische hitte begon, kwam ook de bevrijding van de mondkapjes-plicht voor buiten. En aangezien mijn collega’s en ik gisteren weer bijeen waren voor onze wekelijkse redactie­vergadering in Jeruzalem, kreeg ik de gelegenheid om dit nieuwe gevoel van vrijheid, het lopen zonder mondkapje, uit te proberen tijdens mijn wandeling door de stad. Zoals beloofd, heb ik een paar momenten in een korte video vastgelegd, zodat jullie, lieve lezers, ook iets van deze nieuwe manier van leven hier met ons kunnen ervaren.

Het goede nieuws is dat we als we buiten zijn, we onze mondkapjes in onze tas kunnen laten zitten, maar dit goede nieuws schijnt nog niet iedereen bereikt te hebben. Het kan zijn dat na een jaar van verplicht dragen van mondkapjes, de mensen er gewoon aan gewend zijn geraakt. Kijk zelf maar, loop met mij mee op mijn wandeling van ongeveer tien minuten door het voetgangers­centrum en de Jaffastraat in Jeruzalem, in de video bovenaan dit artikel.

Het voelde geweldig goed om vrij, zonder mondkapje, te kunnen wandelen. Het was in het begin eigenlijk een beetje vreemd, maar ik ervaarde een enorm vreugde­gevoel. Het is fijn dat we ons nu kunnen verheugen in dingen die we vroeger als vanzelfsprekend beschouwden.

De Israëlische studenten keren nu ook langzaam terug naar de campus. Waarschijnlijk zal onze dochter pas in het volgende studie-jaar weer naar de universiteit gaan om verder te studeren. En vanaf volgende week zal ze eindelijk twee keer per week, samen met haar medestudenten kunnen studeren. Dat is iets heel anders dan de hele dag voor een schermpje zitten, en dat vooral voor de praktijkcursussen, want daar zijn er veel van in de opleiding textiel-design. Maar daar zal ik u een andere keer meer over vertellen. Ons appartement zal er dus binnenkort niet meer uitzien als een ontwerpstudio, met overal rondslingerende draden, scharen, verf en stofrestjes. Onze dochter verlangt ernaar om nu snel aan het echte studentenleven te kunnen beginnen.

Studenten op de Mount Scopus campus in Jeruzalem kunnen elkaar weer ontmoeten, zonder Zoom-verbinding. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Zoom is echt een bijzonder hulpmiddel, daar zijn we ons hier in Israël heel bewust van geworden. Maar er gaat niets boven echt samen zijn, ook al hebben we bij ons thuis geprobeerd er het beste van te maken tijdens dit Corona-jaar. En hoewel u, beste lezers, ons nog niet kunt bezoeken, zullen wij via onze Zoom-evenementen met u in contact blijven, om u zo dicht mogelijk bij Israël te brengen.

Een van die speciale evenementen was onze eerste Bijbelquiz, bedoeld om u iets mee te geven omtrent de viering van de 73ste verjaardag van ons land. En het was inderdaad een erg Israëlische gebeurtenis. Er was geen enkel saai moment, en zoals wij Israëli’s zijn, spraken we ook vaak door elkaar heen. Er was dus nogal wat ‘balagan’ te zien. (בלגן is Hebreeuws voor ‘chaos’; een woord dat door Joodse immigranten is meegebracht uit het Russisch, dat het weer ontleend heeft aan het Perzische woord Balchan).

Wij hadden besloten deze quiz samen met onze collega’s, en de lezers van de Engelse site van Israel Today te organiseren, omdat wij allen één grote familie zijn. Ik geef toe dat het niet altijd gemakkelijk ging, maar het was wel heel erg leuk voor ons allemaal. En ik heb vooral veel geleerd, want ik ben niet wat je noemt, een bijbelexpert. In plaats daarvan was mijn dierbare collega David Lazarus aanwezig, die onze vragen aanvulde met veel interessante en belangrijke achtergrondinformatie, en die door mijn collega Ayala met grote kalmte in het Duits werd vertaald. Natuurlijk verliep niet alles van een leien dakje, en aangezien wij Israëli’s zijn, waren er hier en daar wat ongelukkige momentjes, maar we hebben veel plezier gehad. En aangezien men alleen van fouten kan leren, ben ik er zeker van dat het bij onze volgende evenementen alleen maar beter zal gaan. En hierbij nogmaals hartelijk dank aan al mijn collega’s en voor alle leden die aanwezig waren. Toda Raba!

En nu terug naar het weer. Na de grote hitte van gisteren zouden de temperaturen met zo’n 12 graden moeten dalen, maar dat betekent niet dat het nu frisjes wordt.

Het strand in Tel Aviv, gisteren. Het enige dat ontbreekt zijn de toeristen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en veel minder warm dan gisteren, maar nog steeds erg warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,105 meter beneden de zeespiegel, dat is 30,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov