Groeten uit Israël – zomervakantie!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Na de treurdag, Tish Be’Av, begint voor religieuze kinderen in Israël de vakantie. Voor gestreste ouders zoals ik heeft deze dag een tweede reden om te rouwen, naast de verwoesting van de tempel. Nadat de kleuterscholen en scholen na de lockdowns weer open gingen, is er slechts een maand voorbij gegaan waarin we ‘s ochtends rust hadden. Nu is de rust weer over, maar we hebben een vakantiekamp voor onze drie kleine meisjes geboekt, dat georganiseerd wordt door tienermeisjes uit de buurt. Op ‘Camp Awesome’ worden ze tot drie uur ’s middags vermaakt en zijn dan hopelijk moe als ze thuiskomen. Dit kamp duurt twee weken en dan is het nog ‘maar’ twee weken tot de scholen en kleuterscholen in september weer beginnen. Maar vandaag zijn ze thuis en kunnen ze me terroriseren.

Ik wilde eigenlijk over iets anders schrijven, maar zodra ik ‘Groeten uit Isra…..’ had geschreven, kwamen Sarah en Racheli binnenvallen.

‘Papa, we willen iets gaan schilderen!’

‘Geweldig, veel plezier, doe de deur achter je dicht’.

‘Paaapaaaa, je moet iets voor ons printen!’

‘Oh echt? Maar daar heb ik nu geen tijd voor.’

‘Ik wil een prinses!’ schreeuwde Racheli, alsof ze niet hoorde wat ik net zei.

‘En ik wil een zeemeermin!’ riep Sarah.

Dus ik googelde ‘Colouring Princess’ en het duurde maar 17 minuten voordat Racheli de prinses vond die ze wilde. Het kostte Sarah 21 minuten om haar zeemeermin te vinden. Met de afdrukken in hun handjes zijn ze eindelijk vertrokken en kan ik nu eindelijk schrijven over het Torah-gedeelte van deze week.

Herdenking van Tisha Be’Av bij de Westelijke Muur. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Zoals we weten is elk woord in de Torah zorgvuldig gekozen door de Schepper, niets is overbodig of onnauwkeurig, en als sommige uitdrukkingen in de Bijbel vreemd lijken, is daar een reden voor. Bij het bestuderen van de Torah moet men zich altijd afvragen: waarom is het zo geformuleerd en niet anders en wat betekent het? Dit is ook het geval met de twee verzen in onze huidige passage:

‘U moet de geboden van de Heere, uw God, Zijn getuigenissen en Zijn verordeningen, die Hij u geboden heeft, nauwgezet in acht nemen. En u moet doen wat juist en goed is in de ogen van de Heere, opdat het u goed gaat….’ (Deuteronomium 6:17-18).

Eerst wordt van ons gevraagd om de getuigenissen en verordeningen van God te bewaren en vervolgens wordt ons opgedragen om te doen wat juist en goed is. Is dat niet hetzelfde? Wie de getuigenissen en verordeningen bewaart, doet toch wat juist en goed is? De Ramban, een van de grote bijbel­commen­tatoren uit de gouden eeuw van het Spaanse Jodendom, legt deze verzen als volgt uit:

‘En de bedoeling daarvan is, dat God vanaf het begin heeft gezegd om Gods geboden, getuigenissen en wetten zo te houden zoals God ze heeft bevolen. En nu staat er: Zelfs met betrekking tot wat God niet heeft bevolen, moet je doen wat goed en juist is in Gods ogen, want God houdt van goedheid en gerechtigheid. Dit is belangrijk omdat het onmogelijk is om in de Torah alle details van het gedrag van mensen ten opzichte van buren en vrienden, zakelijk gedrag of lokale verordeningen, voor te schrijven.
In de Torah worden veel van zulke wetten genoemd, zoals ‘U zult niet roddelen’, ‘U zult geen wraak nemen of wrok koesteren’, ‘U zult niet werkeloos toezien bij het bloed van uw naaste’, ‘U zult een dove niet beledigen’, ‘U zult opstaan voor oude mensen’, enzovoorts. Nu wordt hier in het algemeen aan toegevoegd dat men alles moet doen wat goed en juist is, inclusief het sluiten van compromissen en het handelen buiten de strenge eisen van de wet om’.

Naast de concrete algemene wetten moet men dus een geweten ontwikkelen voor wat goed en juist is en in individuele gevallen of in niet expliciet genoemde situaties vriendelijk en eerlijk handelen.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot zonnig en iets minder heet. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,37 m beneden de zeespiegel, 57 centimeter onder de bovengrens!

De Dode Zee (Foto: Mila Aviv/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een geweldig weekend en een gezegende Shabbat toe. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh!

Michael