Groeten uit Israël – Zomervakantie en Corona

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De dag waarnaar alle leerlingen en studenten in Israël altijd uitzien, is aangebroken. Voor leerlingen van de middelbare school begint de zomer­vakantie vandaag! Voor ons als ouders was dit ook altijd een heel bijzon­dere dag. Eindelijk hoefden we voor­lopig geen wekker meer te zetten en we hoefden er niet voor te zorgen dat onze kinderen op tijd op school kwamen, met hun ingepakte school­tassen en klaar­gemaakte lunch­pakketjes. De zomer­vakanties gaven ons twee maanden pauze van deze schoolroutine.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat onze jongste zoon voor het laatst naar school ging. Onze kinderen hebben de school achter zich gelaten. En ook wij als ouders voelden ons bevrijd, per slot van rekening waren we in totaal bijna 22 jaar verbonden geweest aan het Israëlische school­systeem, sinds onze oudste zoon in 1997 voor het eerst naar de kleuter­school ging.

Maar ook vandaag nog ben ik blij met het begin van de zomer­vakantie. Want het betekent ook aanzienlijk minder files in de ochtend­uren. Hoewel ik momenteel niet elke dag voor mijn werk naar onze redactie­kantoor in Jeruzalem rijd, is deze onder­breking van twee maanden van de files, zeer welkom.

Wie nu weer het gevoel van het begin van de zomer­vakantie ervaart, is onze dochter, die op het punt staat haar eerste jaar aan de universiteit af te ronden. Het grootste deel van het jaar studeerde zij vanuit huis via Zoom, maar de laatste maanden rijdt zij ongeveer twee keer per week naar de universiteit in Ramat Gan. De gewone lessen zijn nu voorbij, en nu moet ze de eind­presentaties van de laatste werk­stukken van de verschillende cursussen nog geven. Over ongeveer een maand kan zij dan volop genieten van de komende vakantie.

Het Coronavirus duikt weer op
Gisteren was Corona weer het belangrijkste onderwerp tijdens het avond­nieuws op TV. Er werd melding van gemaakt dat ongeveer 20 leerlingen van een school met het virus waren besmet, en wel uitge­rekend in onze woonplaats Modi’in. We waren hier thuis het corona­virus al bijna vergeten, maar nu zijn ongeveer 140 leerlingen in quarantaine geplaatst, en is er een tijdelijk testcentrum in deze school opgezet, om te trachten verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Ook in een school in Binjamina, in het noorden, was een kleine uitbraak van het coronavirus. De leerlingen werden ook daar in quaran­taine geplaatst. Als gevolg van deze twee uitbraken is het aantal nieuwe besmet­tingen per dag aanzienlijk gestegen, maar dit is nog geen groot drama, want de aantallen zijn nog steeds erg laag. Waren er de laatste tijd over het hele land gemid­deld vier besmet­tings­gevallen per dag, nu waren het er maar liefst 46!

Er wordt nu gezocht naar de reden voor deze uitbraken. En de oorzaken zullen waarschijnlijk moeten worden gezocht op luchthaven Ben Goerion. In Modi’in was een vader van een leerling een paar dagen eerder vanuit het buitenland teruggekeerd.

Reizigers bij aankomst op luchthaven Ben Goerion. De luchthaven is onze achilleshiel. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Normaal gesproken moet iedere reiziger na de landing een corona-test ondergaan, voordat ze de lucht­haven mogen verlaten. Maar een paar dagen geleden was er een storing, en hebben ongeveer 2800 reizigers de luchthaven verlaten zonder test. Er waren meldingen van einde­loze wacht­rijen, en op zeker ogenblik bleek het test-systeem te zijn uitgevallen. Nu wordt dit probleem natuurlijk met de hoogste prioriteit behandeld, omdat men het ook mogelijk wil maken dat toeristen zo spoedig mogelijk weer naar Israël kunnen vliegen. Er mogen geen storingen voorkomen zoals deze.

Wat al wel duidelijk is, is dat alleen gevacci­neerde toeristen in Israël mogen landen. De vraag is welke vaccinaties zullen worden erkend. Onze nieuwe minister van Toerisme, Yoel Rezbozov, deelde vandaag mee dat hiervoor bilaterale over­een­kom­sten met de verschillende landen moeten worden ondertekend. Het is dus nog niet zeker of een toerist uit Rusland, die met het Russische vaccin is ingeënt, Israël zal kunnen binnenkomen. Ik ben benieuwd of ze tegen 1 juli klaar zullen zijn voor de eerste individuele toeristen.

Vanuit Israel Today zullen we u zeker op de hoogte houden van alle ontwikkelingen betreffende de toegang tot Israël. We willen u tenslotte zo snel mogelijk in ons redactiekantoor verwelkomen. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Nu de zomer begint, verwachten we vandaag een overwegend zonnige dag met aangename temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum tempera­turen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,52 meter beneden de zeespiegel, dat is 72 centimeter onder de bovengrens.

En nu ga ik naar Jeruzalem voor onze wekelijkse redactie­vergadering. Mijn reis was zal vandaag, vanwege het begin van de zomer­vakantie, wat korter duren dan normaal, althans dat hoop ik.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u vandaag een heel mooie maandag toe. En blijf gezond, zodat u ons spoedig kunt komen bezoeken.

Shalom uit Modi’in,

Dov