Groeten uit Israël – Zomerse dagen in eigen land

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Na een paar dagen vakantie, waarin ik heb gepro­beerd me wat los te maken van de dagelijkse actualiteit, en eindelijk weer wat meer tijd met het gezin door te brengen, neem ik nu de vrijheid u weer op een vrijdag te begroeten. Mijn vakantie ligt al een week achter mij, maar aangezien mijn lieve collega’s ook vakantie nodig hebben, heb ik nog geen tijd gevonden om ‘verslag uit te brengen’ aan u, beste lezers.

Ik heb geen indruk­wekkende dingen gedaan tijdens mijn vakantie­week, geen vlucht naar het buitenland, zoals veel Israëli’s doen, zelfs in tijden als deze, aangezien ze niet zonder kunnen. Dat was voor mij nu niet aan de orde. Ik heb gewoon geen zin in al die rompslomp om een paar dagen in het buiten­land door te kunnen brengen. Nee, ik heb dat niet nodig en blijf liever hier in mijn eigen land. Ik woon tenslotte in een land dat erg populair is bij de toeristen. Veel mensen hebben lang gewacht om eindelijk weer naar Israël te kunnen vliegen. Ook velen van u hebben lang gewacht om eindelijk weer in het vliegtuig te kunnen stappen om naar Israël te komen, klopt dat? Eigenlijk gingen we ervan uit, dat het toerisme vanaf 1 augustus eindelijk weer op gang zou komen, maar toen kwam Delta-variant en die gooide weer roet in het eten.

Nu vecht ons land opnieuw tegen dit vervelende virus, de derde vaccinatie-ronde is begonnen, en iedereen hoopt dat de situatie spoedig zal verbeteren. Maar ik wil het vandaag niet over Corona hebben. Het enige wat ik wil zeggen is, dat we met dit virus zullen moeten leren leven.

Terug naar mijn korte vakantie, die ik voor het grootste gedeelte met mijn gezin thuis heb doorge­bracht. Tussen­door hebben we twee uitstapjes gemaakt. Eerst hebben we met onze oudste zoon afgesproken voor een strand­dag in Tel Aviv. Ja, we wilden gewoon weer eens toeristje spelen. Op het strand heb ik toen via een app enkele strandstoelen en twee parasols betaald (ja, zelfs dat kan nu via een app) en toen hebben we gewoon met het hele gezin een paar uur aan zee genoten. Natuurlijk mocht een spelletje matkot (balspel met houten bats) met mijn zonen niet ontbreken.

Waarom een vliegreis als je ook thuis van een vakantie kunt genieten? Op het strand in Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

We hebben een hele leuke dag gehad, maar de volgende keer gaan we pas in de namiddags naar het strand. De middaghitte was al behoorlijk intens, en dan komt daar ook de hoge luchtvochtigheid aan de kust nog bij.

De luchtvochtigheid in Jeruzalem is veel lager, en daarom is het daar veel dragelijker in de zomer. En daarom ook hebben wij Jeruzalem als toeristen gedurende één dag ‘onveilig gemaakt’. En we waren niet alleen. Hoewel de toeristen uit het buiten­land ontbreken, was het des­on­danks heel druk met bezoekers in de stad. Israëlische toeristen die, net als wij, thuis bleven gedurende deze zomer.

Jeruzalem in de ogen van een toerist, iets heel anders. (Foto: Dov Eilon)

We hebben de dag in Jeruzalem doorgebracht met de vriend van onze dochter, die de stad nog niet zo goed kent. Veel Israëli’s kennen Jeruzalem alleen van de reizen die zij maakten, toen zij op school of in het leger zaten. Anders komen ze bijna nooit in Jeruzalem. Dat klinkt vreemd, maar het is wel zo. Voor een Israëli wiens hele familie in het centrum of het noorden van het land woont, is het gewoon niet mogelijk om onze hoofdstad te bezoeken. Jeruzalem is te ver weg voor hen en lijkt voor hen wel in een andere wereld te liggen.
https://youtu.be/

We sloten onze dag in Jeruzalem af met een bezoek aan de Kotel, de Westelijke Muur (zie video). Ik had geen briefje bij me, maar ik ben er zeker van dat zelfs een eenvoudig gebed al genoeg is om gehoord te worden. Trouwens, alle papiertjes worden nu uit alle kieren van de muur gehaald, om plaats te maken voor nieuwe strookjes papier. Dat gebeurt vóór de najaars­feesten, die binnen­kort beginnen.

Voor het Joodse Nieuwjaar wordt er weer ruimte gemaakt voor nieuwe strookjes papier. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Er is ons opnieuw een hittegolf beloofd voor het komende weekeinde. Maar zelfs zonder deze hittegolf is het hier al erg warm. De airco draait bijna non-stop. De reden lees je in het weerbericht.

Het weer voor vandaag in Israël
In het binnenland en in de bergen zal het vandaag warmer zijn dan gemiddeld, en drukkend warm aan de kust. In bijna alle delen van het land zal het erg warm worden. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald, en staat nu op 210,03 m beneden de zee­spiegel, dat is 1,23 m onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe. Ik hoop van harte dat wij u binnenkort weer in ons land zullen kunnen begroeten. Het ga u goed en blijf gezond!

Shabbat Shalom uit Modi’in,

Dov