Groeten uit Israël – Zo was de oorlog in Galilea

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door David Shishkoff |

Iets meer dan een week geleden hebben we hier in Israël het feest van Shavoe’ot gevierd, temidden van een oorlog. In onze moshav in Galilea bleef het erg rustig. Gezamenlijk vierden we in onze nederzetting dit mooie lentefeest, dat ons in de Bijbel wordt voor­ge­schreven als een dag voor het brengen van ‘dank­zegging met de eerste oogst van het land’, in het bijzonder de tarweoogst, die nu gereed is om te oogsten.

In de Bijbel staat het zo opgedragen: En wanneer u in het land komt dat de HEERE, uw God, u als erfelijk bezit geeft, en u dat in bezit neemt en erin woont, moet het zó zijn dat u van de eerstelingen neemt van alle vruchten van het land, die u binnenhaalt van uw land, dat de HEERE, uw God, u geeft; en u moet die in een korf leggen en naar de plaats gaan die de HEERE, uw God, zal uitkiezen om Zijn Naam daar te laten wonen. (…).
En nu, zie, ik heb de eerstelingen van de vruchten van het land dat U, HEERE, mij gegeven hebt, gebracht. Dan moet u ze neerzetten voor het aangezicht van de HEERE, uw God, en u neerbuigen voor het aangezicht van de HEERE, uw God, en u verblijden over al het goede dat de HEERE, uw God, aan u en uw gezin gegeven heeft; u, de Leviet, en de vreemdeling die in uw midden is.
(Deuteronomium 26:1-11 HSV).

Terwijl ik rondkeek over de velden, die bedekt waren met ‘amber­kleurige golven van graan’, en mijn buren zag, gekleed in feestelijke witte kledij, en naar de kinderen keek, die vrolijke water­spelletjes speelden, vergat ik even dat Israël verwikkeld was (en is) in een existentiële strijd om haar voortbestaan.

  • als Israëls geavanceerde ‘hightech reddingsmiddelen’ in de vorm van het ‘Iron Dome raketafweersysteem‘ niet zo goed had gewerkt….
  • als Israël geen schuilkelders had gebouwd…
  • als het leger niet zoveel inlichtingen had ingewonnen om de mogelijkheden van Hamas te beperken, door middel van met chirurgische precisie uitgevoerde luchtaanvallen…
  • als Israëls vrienden niet gebeden hadden….

zouden we op dit moment waarschijnlijk op een andere plaats geweest zijn.

Iron Dome onderscheppingsraketten worden gelanceerd om inkomende terroristische raketten onschadelijk te maken. (Foto: Edi Israel /Flash90)

Nog maar een week geleden staarden we geschokt naar onze tv-schermen, toen de eerste salvo’s van bijna 4000 raketten vanuit Gaza werden afgevuurd op onze burger­bevolking, waaronder het dicht­bevolkte Tel Aviv. Het leek op een verlate viering van de Israëlische Onaf­hanke­lijk­heids­dag met vuurwerk op een veel intensiever niveau.

Nog maar een week geleden gingen we er eigenlijk wel van uit, dat deze raketten­oorlog zou leiden tot een grondoorlog met bloedige huis-aan-huis­gevechten binnen Gaza.

Nog maar een week geleden leek het erg waar­schijnlijk dat mijn zoon, die onlangs zijn dienstplicht heeft beëindigd, zou worden opgeroepen voor actieve dienst, en mogelijk zelfs naar Gaza zou worden gestuurd.

Kinderen vieren Shavoe’ot. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

En met die gedachten vierden wij hier in onze moshav het feest van Shavoe’ot, in een surrea­listische en grote mentale afstand van onze familie en vrienden, die een groot deel van deze dagen in hun schuilkelders moesten doorbrengen.

Toen werden enkele dagen geleden vanuit Libanon vier raketten afgevuurd in de richting van Israël, uit solidariteit met de gevechten in Gaza. Eén raket kwam neer in Shfaram, een grote Arabische stad in Galilea. Arabische vrienden van ons die daar wonen, hoorden de knal.

Christelijke Arabische vrienden van ons, die in een kleine stad in Galilea wonen, bevolkt door Joden en Arabieren, vertelden mij dat zij binnen moesten blijven, om niet in vuur­gevechten terecht te komen in verband met ‘Hamoela’- wraakacties tussen Arabische families onderling, die op de een of andere manier door deze situatie zijn verergerd.

We willen u danken voor uw gebeden voor alle Arabieren en Joden in dit door strijd verdeelde land! Gaat u alstublieft door met dit goede werk.


Het weer voor vandaag in Israël
In het begin van de dag bewolkt, daarna zonnig. In het binnenland en in de bergen zal het iets te koel blijven voor de tijd van het jaar.
De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be’er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 209,26 meter beneden de zeespiegel, 46 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige zondag en een prachtige, en bovenal rustige week. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

David