Groeten uit Israël: ‘Zij hadden ons levend verslonden’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door David Shishkoff |

Toen ik vandaag in onze rustige woonwijk in Galilea mijn eerste slokje ochtendkoffie nam, voordat de kinderen wakker werden en naar school gingen, sloeg ik toevallig Psalm 124 open, en kreeg ik een onverwachte ingeving van bemoediging voor en herkenning van de huidige gebeurtenissen in Israël.

Deze drieduizend jaar oude psalm was duidelijk geschreven in een periode nadat Israël militair was aangevallen.

Die situatie is te vergelijken met Israël vandaag, dat nog steeds in de nasleep verkeert van een relatief korte, maar zeer beang­sti­gende en geweld­dadige aanval vanuit Gaza (Gaza was ten tijde van deze Psalm ook vijandelijk gebied). Ik dacht eraan hoe koning David, die deze Psalm schreef, verscheidene jaren in het Israëlische leger van Saul had doorgebracht, vechtend om de natie te verdedigen. Ook ik heb een korte tijd in het Israëlische leger doorgebracht, maar ik had een kantoor­baan, terwijl de dappere herders­jongen David jarenlang in situaties van leven en dood verkeerde. Hij schreef deze woorden in een rust­pauze tussen twee oorlogen.

‘Laat Israël bekennen:
Als de Heere niet bij ons geweest was,
– zeg dat toch, Israël –
als de Heere niet bij ons geweest was,
toen mensen tegen ons opstonden,
dan hadden zij ons levend verslonden,
toen hun toorn tegen ons ontbrandde;
dan hadden de wateren ons overspoeld
en was een woeste stroom over onze ziel gegaan;
dan waren de onstuimige wateren
over onze ziel gegaan.
Geloofd zij de Heere, Die ons niet overgaf
tot een prooi voor hun tanden.
Onze ziel is ontkomen als een vogel
uit de strik van de vogelvanger;
de strik is gebroken en wíj zijn ontkomen.
Onze hulp is in de Naam van de Heere,
Die hemel en aarde gemaakt heeft.’

(Psalm 124 HSV)

Toen de kinderen naar school liepen, klapte ik mijn laptop open en zag een video van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, tijdens een zitting van het Congres eerder deze week. Hij gaf in feite toe dat de vreed­zame gebaren van de Ameri­kaanse regering ten aanzien van Iran hebben gefaald en dat de ‘doorbraak’ van de schurken­staat naar een kern­wapen nog slechts enkele maanden van nu verwijderd is.

Plotseling drong het tot mij door dat de nieuwe Israëlische premier Bennett waarschijnlijk niet zal kunnen slapen vanaf zijn eerste dag in functie, zich zorgen makend over de vraag hoe Israël tegen Iran moet worden verdedigd, en of er een preven­tieve aanval moet worden uitge­voerd.

Net als de premiers Netanyahu en Barak vóór hem, diende Bennett in gevechten bij Israëls meest presti­gieuze commando-eenheid, Sayeret Matkal. Maar niets heeft hem echt kunnen voorbereiden op deze situatie. Hopelijk heeft hij een boek met Psalmen bij de hand. Hij zal alle bemoediging nodig hebben die hij krijgen kan.

‘Laat Israël bekennen: Als de Heere niet bij ons geweest was, toen mensen tegen ons opstonden,’…


Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig. In het binnenland en in de bergen zal het nog warmer worden, zelfs te warm voor de tijd van het jaar. Tegen de middag kan er aan de kust wind opsteken.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 209,435 meter beneden de zeespiegel, dat is 63,5 centimeter onder de bovengrens.


In Israël vindt momenteel de jaarlijkse Week van het Hebreeuwse Boek plaats. Afbeelding: Verkoop­kraampjes bij het Sarona-complex in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

David