Groeten uit Israël – Wordt het luchtruim gesloten?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Opnieuw heet ik u welkom in een nieuwe week, de laatste week van januari, en waarschijnlijk de laatste week van de landelijke en hopelijk laatste lockdown in Israël. We hebben echter nog een laatste weekeinde binnen de lockdown voor de boeg. Dat betekent dat we geduld moeten hebben tot we onze oudste zoon eindelijk weer kunnen ontmoeten, en dan niet alleen op het beeldscherm. Het is al een hele maand geleden dat we elkaar hebben ontmoet. Ik beloof u dat dat eerste weekeinde een geweldig weekeinde zal zijn.

Voor onze jongste zoon betekent het begin van deze nieuwe week tevens het einde van zijn ‘quarantaine-verlof’ van één week en zijn terugkeer naar de leger­basis; ik zal hem binnenkort naar de opstap­plaats van zijn eenheid rijden, waar hij dan met een legerbus naar de basis zal worden gebracht. Deze week krijgt hij ook zijn tweede vaccinatie tegen Corona, en hoeft hij niet meer in quarantaine, net zoals dat voor mij geldt, omdat ik ook al twee inentingen heb gehad.

De succesvolle inentingscampagne in Israël is in het weekeinde voortgezet. In totaal werden 195.000 mensen voor de eerste of tweede keer gevac­ci­neerd. Gisteren, op shabbat, werden ook studenten tussen de 16 en 18 jaar voor de eerste keer ingeënt. Dit is om hen in staat te stellen weer naar school te kunnen gaan voor de middelbare school-examens, die zo belangrijk voor hen zijn. Het is namelijk bijna onmogelijk om een eindexamen van een middelbare school via Zoom af te nemen.
Wij hebben ons ook op de Shabbat laten inenten, en omdat dit als een levensreddende handeling wordt gezien, is het toegestaan volgens de Halachah, de Joodse wetten. ‘Pikoe’ach Nefesh’ wordt dat genoemd, ‘het waken over de ziel’.

Sinds gisteren worden ook schoolkinderen gevaccineerd. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Daarmee lijkt het erop dat Israël grote stappen zet in de richting van de normaliteit. Maar het zal nog niet zo heel snel weer ‘normaal’ worden, want het aantal nieuwe besmettingen per dag is nog steeds erg hoog, ook al zien we wel langzaam de effecten van deze lockdown. Onze regering zal vandaag waar­schijnlijk opdracht geven tot een bijna volledige sluiting van lucht­haven Ben Goerion, om verdere invoer van Corona-mutaties uit het buitenland te voorkomen. De hemel moeten gesloten worden. Voorlopig gedurende ten minste twee weken zullen er dan geen vakantievluchten mogelijk zijn. Dringende vluchten zullen door een speciaal comité moeten worden beoordeeld en goedgekeurd.

Herinnert u zich het optimisme van afgelopen zomer toen we allemaal dachten dat vanaf augustus de toeristen eindelijk weer naar Israël zouden kunnen vliegen? Ik denk dat we misschien tot de komende zomer zullen moeten wachten voordat Israël eindelijk weer bezocht zal kunnen worden. Wij missen u echt, beste lezers, vooral ook omdat velen van u ons in het verleden op onze redactie hebben bezocht..

Zo zal het er de komende twee weken waarschijnlijk uitzien op de luchthaven. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Ik vraag me alleen af waarom er nu pas sprake is van sluiting van de luchthaven. Zou het niet logischer zijn geweest om de luchthaven gelijk aan het begin van de lockdown te sluiten? Maar ik denk dat het weinig zin heeft om de logica te zoeken in sommige beslissingen. Aangezien de Britse, Zuid-Afrikaanse en zelfs Braziliaanse corona-mutaties al in het land aangetroffen zijn, moeten we ten minste proberen nieuwe mutaties buiten de deur te houden. Zullen we daarin slagen?

Wat mij betreft, ik heb er geen enkel probleem mee om met mijn buitenlandse vluchten te wachten, aangezien er na deze lockdown in ons eigen land genoeg te zien is, maar dat hoef ik u niet te vertellen. En het weer kan niet beter zijn voor een wandeling in de natuur. En de natuur hier in Modi’in ligt praktisch voor onze deur. In deze tijd hebben heel veel Israëli’s ontdekt welke mooie plekken er binnen 1000 meter van hun huis te vinden zijn. En nu het naar weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot half bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens twee centimeter gestegen en staat nu op 209,725 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 92,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov