Groeten uit Israël – Wordt 2021 een beter jaar?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We hopen allemaal dat het nieuwe jaar 2021 een beter jaar zal worden dan het voorbije jaar. Het jaar 2020 willen velen van ons zo snel mogelijk vergeten en we hebben hoge verwachtingen voor het nieuwe jaar. Het jaar 2021 is goed begonnen, ja, want de inentings­campagne, die kort voor het einde van 2020 al was gestart, wordt nu in een waan­zinnig tempo voortgezet. Wij zijn de wereld­kampioen als het gaat om Corona-vaccinaties en daar zijn heel veel landen jaloers op. Al 1,3 miljoen Israëli’s hebben de eerste vaccinatie ontvangen, in het veel grotere Frankrijk zouden tot nu toe slechts 350 burgers zijn ingeënt. In Duitsland ligt dat aantal veel hoger, daar zouden tot gisteren 266.000 mensen zijn gevaccineerd..

Voor ons in Israël lijkt alles er dus rooskleurig uit te zien voor dit jaar, ware het niet dat er toch steeds meer nieuwe Corona-besmettingen worden vastgesteld. Gisteren werden 8308 nieuwe Corona gevallen gemeld, het hoogste aantal in drie maanden tijd. Dit ondanks het feit, dat we al meer dan een week in een soort van lockdown zitten. Deze lockdown zit echter vol met gaten, zoals een Zwitserse kaas. Bij ons is dat altijd het geval, eerst wordt er iets besloten en dan stort het besluit langzaam aan alle mogelijke kanten in, want de politici willen het niet verpesten voor hun potentiële kiezers.

We hebben dus een probleem. Het spijt me, beste lezers, dat ik elke keer weer blijf schrijven over Corona, maar dat is nu eenmaal wat ons dagelijks leven ons hier bezig houdt. En het zal bij u ook nauwelijks anders zijn. Nu zal de bestaande lockdown in de komende dagen waarschijnlijk worden aangescherpt. Zoals gewoonlijk heeft de overheid het er moeilijk mee om daar beslis­singen over te nemen.

Hoe zat het ook alweer met de 2 meter afstand houden? De Machane Yehuda markt in Jeruzalem tijdens de lockdown. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De vierde verkiezingsronde
En dat brengt ons bij een ander probleem voor dit nieuwe jaar 2021, de vierde verkiezingen in slechts twee jaar tijd.
Alsof we nog niet genoeg problemen hebben, weet het politieke circus niet van ophouden. Er worden steeds meer nieuwe politieke partijen opgericht. Van Blauw-Wit is slechts nog een schim overgebleven, in feite is daar alleen nog Benny Gantz, die er nog steeds van overtuigd is dat hij politiek gezien een kans maakt bij de komende verkiezingen.

Bij het aantal nieuwe politieke partijen ben ik de tel kwijtgeraakt. ‘Alles behalve Bibi’ zal waarschijnlijk ook het verkiezings­motto voor deze partijen zijn. Daar gaat het om. Ik vraag me alleen af hoe al deze partijen zullen kunnen overleven. Daarom vermoed ik dat ze elkaar zullen opzoeken met het doel een grote ‘anti-Bibi’ coalitie te vormen, vlak voordat de nieuwe lijsten worden geregis­treerd voor de verkiezingen. Het was Gideon Sa’ar die de deur naar deze puinhoop opende toen hij zijn partij, de Likoed, verliet en zijn eigen partij oprichtte, de ‘Nieuwe Hoop’, om zijn rivaal Netanyahu als regerings­leider af te lossen.

Ondanks de lockdown gaan de wekelijkse anti-Bibi demonstraties gewoon door. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Of het jaar 2021 een beter jaar wordt weten we waar­schijn­lijk pas over een paar maanden. Wat wel zeker is, is dat het ook dit jaar niet gemakkelijk zal zijn. We zullen gewoon moeten afwachten. En wie weet, misschien zullen we uiteindelijk toch een reden hebben om vreugdevol te zijn, we moeten gewoon optimistisch blijven. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Als de mist is opgetrokken, zal het helder tot gedeeltelijk bewolkt worden. Ook ‘s avonds zal het weer mistig worden aan de kust en in het noorden van de Negev. De broodnodige regen laat nog steeds op zich wachten.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,94 m beneden de zeespiegel, dat is 114 centimeter onder de bovengrens.

Gisterochtend was het ook hier in Modi’in erg mistig. (Foto: Dov Eilon).

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dag toe. Wees voorzichtig en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov