Groeten uit Israël – Witte vreugde in Jeruzalem

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Toen we in de zomer van 2012 van Jeruzalem naar Modi’in verhuisden, was er één ding waar ik niet aan gedacht had. Modi’in ligt ongeveer 500 meter lager dan Jeruzalem, dus 200 tot 300 meter boven de zeespiegel. Dat is voldoende hoogteverschil om een paar flinke hellingen in de stad te hebben, zoals ik het ook in Jeruzalem gewend was. En ook het uitzicht op de heuvels rondom herinnert me aan de bergen rond Jeruzalem. Ik ben er dan ook heel gelukkig mee dat we naar Modi’in zijn verhuisd.

Maar anderhalf jaar later, op 13 december 2013, realiseerde ik me dat ik door het verhuizen één ding heb opgegeven, waar ik altijd zo van hield: Sneeuw in Jeruzalem! Op die dag viel er in Jeruzalem, dat op een hoogte van 600 tot 800 meter ligt, zóveel sneeuw als er in decennia daarvoor niet meer geweest was. U kunt er nog van genieten in de video www.youtube.com/watch?v=AxqvMNix4O4

En vandaag is het weer zo’n dag, waarop ik me bewust word van die noodlottige beslissing om Jeruzalem te verlaten en dus de ‘sneeuw-belevenis’ te laten schieten. Ook vandaag werden de Jeruzalemmers wakker in een witte ochtend.

Ach, ik herinner me nog heel goed de momenten dat het ‘s avonds begon te sneeuwen en dat we dan de volgende dag extra vroeg opstonden om de witte pracht niet te missen, want meestal verdwijnt de sneeuw betrekkelijk snel. We wonen nu eenmaal niet meer in Europa en het is hier gewoon niet koud genoeg.

Het plein voor de Jaffa-poort was deze morgen in het wit. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Vanmorgen kreeg ik een foto van onze zoon vanaf zijn legerbasis niet ver van Jeruzalem. Meer dan 10 centimeter sneeuw was daar gevallen, genoeg om een sneeuw­ballen­gevecht te houden. Ik ben blij voor hem dat ook hij nog een keer sneeuw heeft kunnen beleven.

Je begrijpt vast wel dat ik mijn teleurstelling, dat ik geen sneeuw in Jeruzalem kan zien, overdrijf. Natuurlijk had ik daar graag wat door de sneeuw gewandeld, maar ik heb er echt geen spijt van dat ik naar Modi’in ben verhuisd. Ik zou het absoluut weer opnieuw doen.

De sneeuw lokte de bewoners van Jeruzalem natuurlijk uit hun huizen. Een klassieke ontmoetings­plaats is het Sacher Park, waar op dagen met sneeuw de traditionele sneeuw­poppen-wedstrijd wordt gehouden. Vandaag zal dat helaas niet het geval zijn, want het hoogtepunt van de sneeuw-ervaring in Jeruzalem was gisteravond.

Sneeuw in Jeruzalem

Eindelijk hebben we een remedie gevonden die ons bevrijdt van Corona, althans voor een poosje. Sinds gisteren begonnen alle nieuws­uitzendingen met alleen maar berichten over de sneeuw. En met een grote grijns. Sneeuw maakt ons gelukkig, het doet ons onze dagelijkse beslom­meringen voor een moment vergeten.

De wijk Yemin Moshe eerder vandaag. Sneeuw maakt ons gelukkig. (Foto: Nati Shohat/Flash90).

In de loop van de dag zal de sneeuw in Jeruzalem afgelost worden door regen, de witte pracht waar wij zo van houden zal smelten, en wij zullen dan weer terug­keren naar onze dagelijkse beslom­meringen. Maar wij zijn dankbaar voor deze aangename onderbreking, waarin wij hopelijk voldoende energie hebben kunnen opdoen om onze dagelijkse problemen weer het hoofd te bieden. Ook een blik op het Meer van Galilea stemt ons optimistisch. En dat brengt ons bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
In het noorden van het land tot in de noordelijke Negev zullen vandaag verspreide regenbuien voorkomen, mogelijk met onweer. Er zal geen sneeuw meer vallen, maar het blijft koud.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 6 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 18 graden, Be’er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 18 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is door de sneeuwval in het noorden acht (!) centimeter gestegen en staat nu op 209,48 m beneden de zeespiegel. Dat is slechts 68 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag, een heerlijk weekeinde en alvast een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov