Groeten uit Israël – Winkelen in een Arabisch dorp

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

De verhuizing naar ons nieuwe huis (zie boven­staande foto) staat voor de deur. Als alles volgens plan verloopt, zullen we volgende week onze langverwachte huissleutels krijgen. We hebben het zogenaamde ‘Formulier 4’ al ontvangen, een formaliteit voor het overhandigen van de sleutels. Dus ons nieuwe huis is nu officieel gereed voor bewoning.
Nu is het zo dat we nog heel veel moeten laten inbouwen na het overhandigen van de sleutels, want we willen het huis niet met de standaard-uitrusting gaan bewonen. ik moet zeggen dat de kwaliteit van de standaard-uitrusting gewoon slecht is, goedkope goederen, slechte kwaliteit, lelijk en onpraktisch.

De door ons zelf gekochte meubels, apparaten, badkamer­kasten, spiegels, douche­deuren, kranen, etc., mogen we echter pas installeren nadat de sleutels zijn overhandigd. En dat betekent dat we na de sleutel­overdracht nog heel veel werk te doen hebben voordat we echt kunnen verhuizen. Dit vraagt veel organisatie en planning, vooral omdat je nooit precies weet wanneer de sleutels daadwerkelijk worden overhandigd en je alle betrokken partijen voor de verschillende installaties minimaal 2 weken van tevoren moet inlichten.

Omdat we nog steeds een lange inkooplijst hebben van apparatuur en accessoires die we nodig hebben voordat we er in kunnen trekken, zoals de hierboven genoemde sanitaire voorzieningen, hebben we gisteren besloten om naar een Arabisch dorp te gaan dat heel dicht bij ons ligt. We zijn naar een grote winkel gegaan die allerlei bouwmaterialen verkoopt en vrijwel alles kan leveren wat je nodig hebt voor een nieuwe woning.

Er liggen veel Arabische dorpen in onze omgeving (Foto: Ayala Shalmayev)

Zodra we de winkel binnen stapten, kwam er een heel vriendelijke, behulpzame jonge Arabier naar ons toe en vroeg of hij ons kon helpen. We vertelden hem wat we nodig hadden en hij liet ons veel voorbeelden zien en gaf ons een goede adviezen. Wat een verschil met veel Israëlische bedrijven! Het spijt me dat ik dit moet zeggen. Ik weet dat in Zwitserland, waar ik vandaan kom, normaal gesproken ‘de klant koning is’, wat je hier in Israël helaas zelden ervaart…

Maar gisteren mochten we dit beleven! We werden erg vriendelijk en hoffelijk behandeld, en ons werd ook een kopje Arabische koffie aangeboden. Van minuut tot minuut kwamen er Israëli’s binnen, variërend van een niet-religieuze schaars geklede jonge vrouw tot pioniers en orthodoxen – in deze winkel waren klanten van ‘elke soort’. Natuurlijk kwamen er ook Arabieren binnen om te winkelen. We hebben allemaal samen koffie gedronken, winkeliers, arbeiders en klanten. Het was een erg leuke, prettige sfeer!

En zo vulden we onze kofferbak met gebruiks­voor­werpen voor het nieuwe huis en betaalden we minder dan de helft dan wat we in een Israëlische winkel zouden hebben moeten betalen. Toen hij de prijs van het eerst artikel noemde, dacht ik al ‘wow’ maar daarna ging hij zelfs nog verder naar beneden. Het is triest dat het leven in Israël zo duur is en dat we voor veel minder geld Israëlische producten kunnen kopen van de Arabieren!

Vers gebakken pita’s (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Na het winkelen hebben we humus (choemoes) en pita’s gekocht. De kennis van mijn man van het Arabisch kwam ons toen goed van pas, want deze jonge verkoper sprak geen woord Hebreeuws. Daarna zijn we naar huis gegaan om spullen in te pakken en ons huis verder uit te ruimen.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook vandaag blijft het heet en droog in het binnenland en in de bergen, en heel vochtig aan de kust, wat betekent dat de gevoelstemperatuur wel 5 graden boven de werkelijke temperatuur kan liggen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,355 m beneden de zeespiegel, 55,5 centimeter onder de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala