Groeten uit Israël – Wijn of geen wijn, dat is de vraag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Rami Levi |

Het is een regenachtige ochtend in februari, ik ben op weg naar het zuiden van Israël om 804 flessen wijn op te halen. De wijngaard van Israel Today ligt in Nitzavim, vlak bij de Egyptische grens.

Als de zon opkomt, heb ik net mijn aanhangwagen vol geladen. Het gewicht van de gezamenlijke wijnflessen is 1,5 ton. Nu vertrekken we vanuit het verre zuiden weer naar het verre noorden, naar Safed, waar de container wacht om daar te worden geladen, en om de wijn vervolgens naar Duitsland te vervoeren.

Bijna gebarsten, de kapotte band (Foto: Rami Levi)

Plotseling lijkt er iets mis te zijn met de besturing. Ik raak de controle over de auto bijna kwijt. Ik kijk in de achter­uit­kijk­spiegel en zie tot mijn schrik dat er rook uit de aanhanger komt. Geschrok­ken verminder ik mijn snelheid en probeer zo voor­zichtig mogelijk aan de kant van de weg tot stilstand te komen. Het spatbord van de aanhanger is om een of andere reden verbogen en snijdt de band kapot. Als ik iets langer was doorgereden, was de band waarschijnlijk gesprongen en had ik met auto en al wel kunnen kantelen. 804 flessen wijn zouden dan zijn gebroken zijn, en de goede wijn zou dan in het woestijn­land­schap weglopen. Maar Baroech Hashem, God zij dank, ik was in staat om op tijd te stoppen en deze shade bleef mij bespaard.

Dus nu sta ik in de regen aan de kant van de weg terwijl de container in Safed op mij wacht. Ik doe mijn gele vest aan en zwaai naar passerende auto’s. Niemand stopt, en niemand zwaait zelfs terug. Na een half uur komt er toevallig een takelwagen langs. Maar hier in Israël geloven we niet in toevalligheden. Hij neemt de aanhanger van me over, we rijden naar de volgende garage, waar ze de band verwisselen en het verbogen spatbord afzagen. En nu kan ik weer verder rijden.

De pallet met de wijn wordt afgeladen, u kunt zich erop verheugen. (Foto: Rami Levi).

Ik kom een half uur te laat in Safed aan, wat voor Israëlische begrippen nog vrij normaal is. De wijn wordt onbeschadigd ingeladen, en ik rijd weer terug naar het kantoor in Jeruzalem.

Als verantwoordelijke voor de logistiek bij Israel Today ben ik vaak onderweg door het hele land. In de loop van de tijd zijn er een paar spannende dingen met me gebeurd. Dus jullie, lieve lezers, zullen snel weer van me horen. Tot dan, en geniet ondertussen van onze wijn uit de woestijn, die het hele Heilige Land heeft doorkruist en met Gods hulp u heelhuids heeft bereikt.

De wijngaard van Israel Today.


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met kans op enkele buien in het noordoosten. Het zal nog wat warmer worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 209,365 meter beneden de zeespiegel, 56,5 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Rami