Groeten uit Israël – Wiens schuld is de coronacrisis?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Het coronavirus stopt niet bij de religieuzen, integendeel, in Bnei Brak, in een zeer dichtbevolkt en religieus gebied, zou het besmet­tings­percen­tage bijzonder hoog zijn. Mensen wonen heel dicht bij elkaar in dergelijke gebieden.

In de religieuze media ging de vraag al snel rond, wie de schuld heeft van deze ramp. De pruiken van de vrouwen zouden te lang en dus te provocerend zijn, men zou slecht over anderen spreken, de Yeshivot en synagogen zijn gesloten, God wil blijkbaar ons gebed niet horen…
Er wordt fel gediscussieerd, maar ik denk, dat je niet op zo’n situatie hoeft te wachten voor ‘Cheshbon Nefesh’ (zelfonderzoek, zelfkritiek), je moet niet alleen op Yom Kippoer tot inkeer komen en over je daden nadenken, dat kan je best vaker doen, het schaadt niet.

Aan het begin van de crisis werd gezegd, dat er niet meer dan 10 mensen in één ruimte mochten verblijven, dus we hebben weer geluk gehad, we zijn met precies 10 mensen met onze 8 kinderen.

Vrijdagavond was ik kort onderweg in onze woonwijk. We houden ons strikt aan de regels, mijn man verlaat het huis niet eens drie keer per dag voor het gebed. Het was heel bijzonder, op elke parkeerplaats, in de voortuin, op het schoolplein verzamelden zich kleine gebedsgroepen in de frisse lucht, zo’n 10 man. Vanaf een balkon schreeuwde een man: ‘Hebben jullie al een minjan (gebedskring, minstens 10 man) bij elkaar?’, ‘Nee’ schreeuwde de man vanaf het balkon aan de overkant: ‘Ik ben in quarantaine!
De meeste mensen die we kennen hebben geen probleem om in hun eigen familie een gebedskring te vormen, de meesten hebben een paar jongens en schoonzonen, nog een of twee buren, geen probleem.

Gebed voor de gesloten synagoge. (Foto: Aharon Krohn/Flash90)

In de vooravond van Shabbat waren mijn man, ik en twee van onze kinderen nog aan het wandelen, het was triest om te zien hoe de anders zo verlichte en mooie synagogen donker en verlaten waren. Laten we eraan werken en hopen, dat alles beter wordt.

In Ashkelon scheen gisteren de zon. (Foto: Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en ligt nu 209,19 m onder de zeespiegel, nog slechts 39 centimeter tot de bovengrens!

Met dit positieve nieuws uit het Meer van Galilea wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige maandag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem!

Hanna