Groeten uit Israël – Weer terug in Jeruzalem

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag begroet ik u voor het eerst sinds twee en een halve maand vanuit Jeruzalem. Ik was hier vorige maand al een paar keer, maar alleen voor onze wekelijkse redactie­vergaderingen. Daarna ging ik weer terug naar Modi’in. Maar sinds maandag werkt de hele redactie van Israel Today weer gezamenlijk in Jeruzalem vanuit ons kantoor, met een prachtig uitzicht op de stad.

Ja, ik moet toegeven dat ik het kantoor een beetje gemist heb, hoe prettig het ook is om vanuit huis te werken. En ook even een woord voor mijn lieve collega’s, natuurlijk heb ik ook jullie gemist. Ondanks Zoom, WhatsApp of Skype, technologische oplossingen die het werken vanuit huis mogelijk maakten, ontbrak er het persoonlijke contact, de ochtend­gesprekken onder het genot van een kopje koffie (onze koffie­machine werkt nu weer op volle toeren) en de hele sfeer hier in Jeruzalem.

Voor mij betekende de terugkeer naar Jeruzalem dat ik gisteren voor het eerst sinds half maart weer de bus moest nemen, iets wat ik tot nu toe heb vermeden (opnieuw veel dank aan mijn collega Ayala, die me meerdere malen een lift in haar auto heeft gegeven). Voor mijn eerste rit moest ik op zoek naar mijn RavKrav kaart, de Israëlische OV-chipkaart, die ik al heel lang niet meer had gebruikt. Ik vond hem uiteindelijk in een tas onder mijn bed, waar ik ook andere dingen vond waar ik al lang naar op zoek was geweest.

Toen ik het tegoed op mijn OV-kaart oplaadde, kreeg ik te horen dat ik recht had op een vergoeding, omdat ik in maart een maandkaart had gekocht, die ik vanwege de beperkingen toen niet kon gebruiken. Geweldig, dacht ik bij mezelf, maar desondanks moest ik toch een nieuwe maandkaart betalen, omdat de vergoeding pas later op de kaart kon worden geladen, zoals op de website van de OV-kaart stond vermeld.

De rit in de bus na zo’n lange tijd was in het begin een beetje vreemd. Natuurlijk droegen alle passagiers, er waren er ongeveer 20, een mondkapje en de ramen stonden open, zoals is aanbevolen door het ministerie van Volksgezondheid. De laatste dagen is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus weer aanzienlijk toegenomen, vooral in de scholen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de meeste mensen hier gewoon geen zin meer hebben om zich aan de corona-beperkingen te houden en deze opdrachten daarom negeren. Veel mensen lopen zonder mondkapje rond en wat betreft het houden van de twee meter afstand van elkaar, daar lijkt bijna niemand zich meer iets van aan te trekken.

Niet iedereen draagt een mondkapje, gisteren in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En het is mogelijk, dat we om die reden onder andere op het moment dat de treinen weer gaan rijden, nog moeten wachten. Eigenlijk zou dat op 8 juni gebeuren, maar gisteren werd aangegeven dat we er misschien wat langer op moeten wachten.

De busrit van Modiin naar Jeruzalem duurde slechts 20 minuten, daarvan was ik onder de indruk. Daarna ging ik te voet naar de redactie, ik heb geen zin om de tram te nemen, omdat de mensen in de tram heel dicht bij elkaar zitten, en daar houd ik niet van. Ik was blij dat ik eindelijk weer eens over de Machane Jehoeda Markt kon lopen. Het was echt vreemd om na zo’n lange tijd hier weer terug te zijn. Na 20 aangename minuten bereikte ik onze redactie.

Na vele maanden liep ik weer over de Machane Jehuda Markt. (Foto: Dov Eilon)

Het is goed om weer op kantoor te zijn. Ik moet weer wennen aan de kantoorroutine. Ik ben nu al twee keer vergeten om mijn netvoeding voor de laptop mee naar huis te nemen. De routine om de kabel in mijn tas te stoppen lijkt verloren te zijn gegaan in de twee en een halve maand thuis.

Dus, we gaan weer aan het werk, de nieuwe dag kan beginnen, en nu snel naar het belangrijkste onderwerp:

Het weer voor vandaag in Israël
Half bewolkt en veel koeler dan gisteren, tegen de avond een sterke oostenwind in het midden van het land en in de bergen. Morgen zal het weer warmer worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’erSheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208.985 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 18,5 centimeter tot de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov