Groeten uit Israël – Weer Lockdown, dus thuisonderwijs

 

Door Ayala Shalmayev |

Afbeelding: Politiecontrole in Tel Aviv. De lockdown in Israël wordt vanaf morgen verscherpt. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We wonen nu alweer drie weken in ons nieuwe huis, en we zijn dolgelukkig. De grootste stress is voorbij want het belangrijkste deel van de inrichting is zo goed als gereed. Natuurlijk is er nog best veel werk te doen, maar de belangrijkste dingen zijn gedaan en dus nemen we nu gewoon de dagen zoals ze komen. Gistermorgen bijvoorbeeld, na iets meer dan een maand, werd de keuken eindelijk geïnstalleerd – daar zijn we erg blij mee. Dat betekent ook dat we nu eindelijk, na acht maanden, weer een vaatwasser hebben! Dat is echt een hele grote hulp.

Aan de andere kant is het dagelijkse schoolleven allesbehalve leuk. Om eerlijk te zijn voel ik me een half jaar teruggezet, naar het moment dat we voor het eerst een aantal weken met lesgeven thuis aan de gang moesten. De officiële eerste schooldag was op 1 september, en onze twee oudste kinderen, die in klas 7 en 8 zitten, moesten vanaf het begin twee dagen per week naar hun school in Modi’in worden gebracht. Met de drie jongsten liep alles volgens plan, behalve dan dat ze op vrijdag vrij hebben, iets wat ik heel prettig vind.

Maar sinds afgelopen donderdag blijven alle kinderen weer thuis. Op zich heel leuk, ware het niet dat ze nu allemaal thuis-onderwijs moeten volgen. De druk vanuit school en dit totale pakket aan thuis-onderwijs is echt zwaar voor ons allemaal. Mijn man en ik werken beiden, zoals de meeste Israëlische ouders, en het thuis-onderwijs van de kinderen dat daar nog bij komt is een grote uitdaging. Als mijn man niet af en toe een avonddienst zouden kunnen draaien, en ik niet vanuit huis zou kunnen werken, zouden we niet eens weten hoe we dit zouden moeten oplossen.

Het schoolonderwijs gebeurt weer thuis. Een uitdaging voor ons allemaal. (Foto: Ayala Shalmayev).

Naast onze 4 schoolkinderen hebben we ook nog onze jongste in de kleuterleeftijd. Onze oudste heeft nu om de paar dagen een examen en gisteren had zij al het tweede examen in deze week. Ze moet zich dan met drie computers inmelden, zodat de lerares haar vanuit drie kanten kan observeren, en op die manier zich ervan kan verzekeren dat zij, en de andere leerlingen, niet stiekem iets verkeerds doen!

Natuurlijk hadden de andere kinderen tegelijkertijd bijeen­komsten met behulp van Zoom, en alleen door ook onze eigen computers in te zetten, konden we genoeg apparaten vinden. Het is allemaal niet gemakkelijk, en net als een half jaar geleden kunnen we ook nu alleen maar hopen dat er snel een einde komt aan deze abnormale toestand. Maar dit kan nog wel even duren. Vanaf morgen zal de lockdown, die een week geleden begon, nog verder aangescherpt worden. Dan zullen vrijwel alle werkplekken gesloten worden. Dus we zullen nog veel geduld nodig hebben.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,69 m beneden de zeespiegel. Dat is 89 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu al een prettig weekeinde toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale!

Ayala