Groeten uit Israël – Weer een normale week

 

Door Dov Eilon |

Video: Het leven in Tel Aviv is weer normaal geworden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We mogen nu eindelijk weer aan een normale week beginnen, nadat Operatie ‘Bewakers op de Muren’ vrijdagnacht tijdelijk werd beëindigd met een staakt-het-vuren. Zoals u ziet, heb ik het over een staakt-het-vuren en niet over een wapen­stilstand, want in dat laatste geloof ik niet. Het enige wat inhoudelijk over­een­gekomen is, is dat de wapens voorlopig zwijgen, tot het moment dat ze waar­schijnlijk weer opgenomen zullen worden. Wanneer dat zal zijn? Dat ligt, naar mijn mening, geheel in de handen van Hamas.

Hier in Israël waren veel burgers, vooral degenen die in het grensgebied met Gaza wonen, niet erg enthousiast over deze overeen­komst met betrekking tot het staakt-het-vuren. Deze keer was er het gevoel dat we Hamas op de knieën zouden kunnen krijgen. En toen moest de operatie die goed op gang was gekomen, gestopt worden. Dat hebben we eerder meege­maakt. Iedereen is ervan overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is, voor de volgende ‘ronde’ aanbreekt. Maar deze keer hebben onze politici beloofd dat het anders zal gaan. Deze keer zal Israël met forse middelen reageren op zelfs het kleinste gewapende incident, dat vanuit de Gaza­strook plaatsvindt.

Nou ja, denk ik, dat zullen we dan maar moeten afwach­ten, misschien heeft Hamas deze keer begrepen dat het absoluut geen zin heeft raketten op ons af te schieten. Uiteindelijk zijn het hun eigen burgers die het meest onder de gevolgen te lijden hebben. En juist daar ligt het grote probleem. Hamas lijkt relatief onver­schillig te staan tegenover het lijden van de bevol­king in Gaza, voor wier veiligheid en welzijn het eigenlijk verant­woor­de­lijk is. Of erger nog, misschien kan het Hamas helemaal niet schelen dat de eigen bevolking lijdt, misschien willen de terroristen dat juist, om meer medeleven op te wekken in het buiten­land en daarmee geld los te krijgen voor hulpacties.

De mensen in Gaza hebben ernstig te lijden, Hamas had dit toch kunnen voorkomen? (Foto: Abed Rahim Khatib Flash90)

Ja, dit klinkt echt bizar, maar ik kan het gedrag van de terroristen niet anders verklaren. En gelooft u mij, ik heb echt medelijden met de mensen in Gaza en elk onschul­dig slacht­offer is er een te veel. Ik vraag me af of de verkie­zingen, die nu zijn uitgesteld, iets zullen kunnen veranderen? Of zal de bevolking van Gaza, uit angst voor Hamas, nu opnieuw op hen stemmen? Nogmaals, we zullen het moeten afwachten. Het zou mooi zijn als er van nu af aan echte en bestendige rust zou ontstaan in onze regio.

Want die rust is zo heerlijk, zoals u zelf kunt zien in de video bovenaan in dit artikel. Het eerste weekeinde zonder oorlogsgeweld en zonder Corona (wat was dat ook alweer?) hebben we gebruikt om onze zoon in Tel Aviv te bezoeken. Het was tijd om eindelijk weer eens te ontspannen, en om de spanningen van de afgelopen dagen te vergeten. En er is geen betere plek om dat te doen dan Tel Aviv.

Tel Aviv, het normale leven keert terug. (Foto: Dov Eilon)

En met dit positieve beeld en onze hoop op betere tijden die voor ons liggen, ook voor onze buren in de Gazastrook, is het nu tijd om over te gaan naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Zonnig tot licht bewolkt en weer wat warmer, vooral in het midden en het zuiden van het land. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is met anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 209,275 meter beneden de zeespiegel, dat is 47,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond, zodat u ons binnenkort hier in Israël weer kunt bezoeken.

Shalom uit Modi’in,

Dov