Groeten uit Israël – Week­einde betekent familie

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is weer bijna zover. Weer een week die naar haar einde loopt. Het weekeinde staat weer voor de deur. En wat het weekeinde en vooral de Shabbat voor ons betekent, heb ik in een aantal eerdere artikelen al geschreven. Het weekeinde is voor de familie. Er is niets mooier dan vrijdagavond met de hele familie aan tafel te zitten en de Shabbat te verwelkomen. Eindelijk hebben we dan de tijd om te praten over de ervaringen van de afgelopen week.

Sinds de uitbraak van de Corona-crisis waarderen we het samen-zijn veel meer dan voorheen. In de maanden maart en april moesten we binnen blijven en mochten we alleen naar buiten als we bood­schap­pen moesten doen of een afspraak hadden bij de dokter. Twee en een halve maand lang konden we onze oudste zoon niet zien, behalve dan via Zoom of WhatsApp, wat natuurlijk best prettig is en ons zeker geholpen heeft om deze niet gemakkelijke tijd te overbruggen, maar dat kan het samenzijn niet vervangen.

We waren dus allemaal blij dat de beperkingen geleidelijk aan werden opgeheven. We kregen de indruk dat de crisis langzaamaan voorbij zou zijn, wat natuurlijk niet echt het geval bleek te zijn. Maar nu kunnen we eindelijk weer met de hele familie aan één tafel zitten. En dit weekeinde komt onze hele familie bij ons samen, inclusief zwagers, neefjes en nichtjes en achternichten.

De voorbereidingen voor dit speciale weekeinde doen me een beetje denken aan de voorbereidingen voor een feestdag, zoals bijvoorbeeld Pesach, dat we dit jaar alleen met de naaste familiekring konden vieren. Ja, ik denk dat dit weekeinde de vervanging is voor het gemiste samenzijn voor Pesach. De hele familie zal eindelijk weer bij elkaar kunnen zijn, zoiets hebben we al lang niet meer kunnen doen.

De challa’s (gevlochten broden) voor de Shabbat zijn al klaar (Foto: Dov Eilon)

Mijn inkopen deze week deden enigszins denken aan de ‘hamster-inkopen’ vóór de lockdown medio maart. Maar nu kun je zonder problemen eieren kopen en niemand stort zich meer op het toiletpapier.

De Corona-epidemie is nog niet voorbij
Maar Corona is nog steeds onder ons, zelf nu nog heftiger dan ooit tevoren. Alleen al gisteren werden bijna duizend mensen besmet met het virus, een absoluut record. Maar toch lijkt alles op straat ‘normaal’ te zijn. Alles is geopend, de bussen zitten vol, zelfs de treinen rijden weer en de stranden zijn overvol. Er zullen vandaag echter nieuwe beperkingen worden ingesteld, omdat de verdere verspreiding van dit vervloekte virus op de een of andere manier moet worden gestopt.

Ik was verbaasd over het besluit van het leger, om hun soldaten niet meer zelf naar huis te vervoeren. Onze zoon moet dus vandaag met het openbaar vervoer reizen, een beslissing van het leger die in mijn ogen onbegrijpelijk is, gezien het steeds groeiende aantal nieuwe infecties. Dat is misschien de schuld van onze regering, want men heeft geen overeenstemming kunnen bereiken over de nieuw in te stellen beperkingen. En dit beïnvloedt ook het gedrag van het publiek, omdat velen van mening zijn dat Corona tot het verleden behoort.

Maar dit kan onze vreugde over het komende weekeinde en de ontmoeting met de familie niet bederven. We moeten gewoon leren met Corona te leven.

Het dagelijks leven met Corona in Tel Aviv, zonder toeristen (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Onbewolkt met een verdere stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt nu op 209,14 m beneden de zeespiegel, 34 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en een zonnig weekeinde met uw gezin. Wees voorzichtig.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov