Groeten uit Israël – Wederzijds respect graag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik ben er altijd weer verbaasd over hoe snel de dagen voorbij gaan. Had ik u niet nog maar net welkom geheten op dinsdag? En nu zit ik alweer voor mijn laptop, na te denken over wat ik vandaag zal schrijven. Voelt u zich vrij om mij suggesties te geven over onderwerpen die voor u interessant zijn (u kunt mij bereiken via e-mai, . In het Duits of Engels). Daarmee bedoel ik onderwerpen over Israël en het leven in dit land.
@israeltoday.co.il>

Het feit dat de tijd hier zo snel verstrijkt is waarschijnlijk een teken dat het hier nooit echt saai zal worden. En dan heb ik het nog niet eens over de dagelijkse berichten inzake de pogingen van onze politici om een coalitie­regering te vormen. Proberen ze dat echt? De komende dagen zullen het uitwijzen.

Ik ben vandaag begonnen met het lezen van talrijke reacties van onze Duitstalige lezers op onze Facebook-pagina, want deze keer waren er meer reacties op onze artikelen dan gewoonlijk. Enerzijds ging het commentaar opnieuw over ‘ons’ standpunt inzake de vaccinaties en de uitweg van Israël uit de Corona-crisis. Niet al onze lezers zijn het eens met de koers van Israël en ze zijn bezorgd. Dit is niet nieuw; onze hoofdredacteur, Aviel Schneider, heeft er ook al over geschreven. Al mijn collega’s in onze redactie­ruimte hebben hun eigen mening. Ze zijn niet allemaal gevaccineerd omdat er in Israël, in tegenstelling tot wat sommige lezers beweren, geen gedwongen vaccinaties zijn. Natuurlijk debatteren we onderling, maar we respecteren elkaar. En dat is wat ik erg waardeer aan ons team.

Het normale leven in Israël, waarom zou ik het niet prettig vinden? (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Onze redacteuren, waarvan ik er een ben, geven hun persoon­lijke mening in opinieartikelen. In andere artikelen informeren wij u over gebeurtenissen op het moment dat ze plaatsvinden. Soms komt het voor dat wij daarover bekritiseerd worden, hoewel wij alleen maar informatie verstrekken, zonder er een eigen mening aan toe te voegen. Dit gebeurt vooral bij bijzonder ‘gevoelige’ en ‘contro­versiële’ onderwerpen. Ik herinner mij een artikel, waarin ik uitsluitend had vermeld, dat er meer dan 25.000 mensen hadden deelgenomen aan de ‘Pride Parade’ die in Jeruzalem plaats­vond, en dat er veel politie­agenten waren opgeroepen. De volgende dag kreeg ik kritiek omdat ik het houden van de Pride Parade in Jeruzalem zou steunen. Maar daarover had ik met geen woord gerept…

Beste lezers, er zullen altijd kwesties zijn waarover de meningen uiteenlopen, zoals ik constateer in de commentaren op het artikel van Tsvi Sadan, waarin het gaat over een christen die zich voorgaf als orthodoxe Jood, en jarenlang met zijn gezin actief was in een orthodoxe gemeenschap als schrijver van gewijde teksten (sofer) en zelfs als mohel (iemand die besnijdenissen uitvoert). Daarbij gaat het natuurlijk ook over de veel besproken vraag, wie als Jood kan worden beschouwd en wie niet. Volgens de Halachah is men een Jood als men een Joodse moeder heeft. Eigenlijk is het dus heel simpel. Er waren ook verschillende reacties op dit artikel. Een lezeres schreef zelfs dat ze klaar was met Israel Today.

Er zijn zoveel verschillende bevolkingsgroepen in ons land, we moeten elkaar wederzijds respecteren. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En nu wordt het tijd om over een minder controversieel onderwerp te praten, het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig en duidelijk warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gezakt en staat nu op 209,135 meter beneden de zeespiegel, dat is 33,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens alle fijne collega’s van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in!

Dov