Groeten uit Israël – We zijn thuis in crisisstemming

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We bevinden ons thuis in een crisissituatie. En het is mij duidelijk geworden dat dit een van de ergste crises is die een gezin kan treffen. Er is echt niets ergers. Ik had het begin van deze crisis al genoemd in een van mijn eerdere ‘Groeten uit Israël’ berichten, zonder er toen al te diep op in te gaan.

Ik heb het niet over de Corona-crisis, ook al heeft die de situatie in onze huishouding nu nog verder verslechterd. En voor wie, zoals wij, een zoon heeft die in het leger zit, is de situatie nog veel meer gespannen door deze crisis. En? Weet u al wat ik bedoel?

Het gaat over onze wasmachine! Gelukkig heb ik u een paar dagen geleden verteld, dat we heel snel en heel goedkoop een nieuwe wasmachine konden kopen. En nu staat hij in onze keuken, goed ingepakt en wachtend op de technicus die hem zal komen aansluiten. Hier in Israël krijg je eerst de ‘witgoed’ apparaten thuis afgeleverd, en pas daarna kun je de servicedienst bellen om een afspraak te maken voor het aansluiten van de machine. Als je de machine zelf uitpakt en aansluit vervalt de garantie.

Dus we moesten het nog even volhouden. We hadden geluk, want we konden op heel korte termijn een afspraak maken. We bleven optimistisch en wasten een klein deel van de was, het meest noodzakelijke deel, gelukkig en tevreden met de hand. En toen kregen we gisteren een telefoontje dat alles veranderde.

Nog een paar dagen geduld, dan is de crisis voorbij. Dit is onze nieuwe wasmachine (Foto: Dov Eilon)

Het was een van de technici van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het aansluiten van onze nieuwe wasmachine. Vanwege Corona hadden ze geen technicus meer beschikbaar om de machine aan te sluiten, omdat drie van hun medewerkers vanwege Corona in quarantaine moesten. Maar misschien is het mogelijk om aanstaande zondag te komen om de machine aan te sluiten. Ik trok helemaal bleek weg en kon nauwelijks nog een woord uitbrengen. ‘Nee, nee, dat kan echt niet… onze zoon zit in het leger, we krijgen stapels wasgoed in het weekend, nee, nee…’ En toen heb ik de hoorn aan mijn vrouw gegeven.

Het is haar gelukt om de afspraak te verplaatsen naar vrijdagochtend. Ik weet niet hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. Die afschuwelijke Corona, kon ik alleen maar denken. Nu hoop ik dat er niets meer tussen komt tot vrijdag.

Gisteravond berichtte de televisie over de gespannen situatie aan de grens met Libanon, en in het zuiden worden vanuit de Gazastrook weer vuurballonnen opgelaten die branden veroorzaken in de velden. Daarna kwam er een bericht over een meisje dat is geboren en opgegroeid in het grensgebied met de Gazastrook, en dat getraumatiseerd is geraakt door de raketbeschietingen. Misschien is onze wasmachine-crisis toch nog niet zo heel erg, dacht ik en nam ik een bundel wasgoed met wat waspoeder mee naar de badkamer.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en iets minder heet, met normale temperaturen voor de Israëlische zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,52 m beneden de zeespiegel, 72 centimeter onder de bovengrens!

De Ashalim-energiecentrale in de Negev-woestijn. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wellicht heb ik wat overdreven gereageerd over de problemen met de wasmachine. Maar in elk geval geeft deze huiselijke crisis, die eigenlijk helemaal geen crisis is, ons de mogelijkheid om de onbelangrijke problemen in ons huishouden gewoon eens aan te pakken. En dat is in deze tijd misschien ook wel heel goed.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik ueen prachtige woensdag toe. We kijken al uit naar het weekend. Zoals u ziet, ben ik optimistisch. Wees voorzichtig.

Shalom uit Modi’in,

Dov