Groeten uit Israël – We zijn onder elkaar

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is moeilijk te geloven dat het weer bijna zomer is. Door het hele Corona-gebeuren, dat ons, zoals we nu allemaal weten, nog geruime tijd bezig zal houden, is de tijd vanaf maart, toen het nog winter was, voorbij gevlogen.

Maar voorlopig is de tijd het enige dat vliegt. Deze zomer wordt een heel andere zomer dan normaal, want toeristen zullen in de nabije toekomst nog niet naar Israël kunnen vliegen. Dus deze zomer brengen we ‘onder elkaar’ door. Daar moest ik aan denken toen ik vanmorgen van het busstation naar onze redactie liep, zoals ik dat elke ochtend doe. Vóór het Corona-tijdperk zag ik vaak hele groepen toeristen met hun koffers wachten op de bus, al heel vroeg in de ochtend. Ik hoorde ook steeds weer de Duitse taal in mijn omgeving. Er waren veel studenten in Jeruzalem die hier een jaar gingen studeren en soms nog andere dingen gingen doen. En nu? Nu zijn de straten merkbaar leger. Het is een vreemd gevoel dat we nu ons hele land alleen nog maar voor onszelf hebben.

Voor de toeristenindustrie is dit natuurlijk een ramp, de hotels moeten zich aanpassen aan deze situatie. De toeristen uit het buitenland ontbreken, maar aan de andere kant zullen er deze zomer veel meer Israëli’s in het land hun vakantie doorbrengen, omdat ze niet naar een ander land kunnen vliegen. Er zijn op dit moment weinig vluchten vanaf de luchthaven Ben Goerion.

De laatste tijd zijn er veel berichten over een aantal landen die binnenkort weer worden opengesteld voor Israëlische toeristen. Dat zijn vooral landen waar weinig corona-gevallen zijn, zoals Cyprus en Griekenland. Maar gisteren werd de hoop op een vakantie in het buitenland de bodem in geslagen toen enkele Israëliërs voor hun geboekte vlucht naar Griekenland bij de vliegbalie werden weggestuurd. Reizigers met een Israëlisch paspoort konden niet naar Griekenland vliegen. Ze konden echter wel een vliegticket boeken. De situatie is nogal chaotisch.

De bijna lege aankomsthal op Ben Gurion Airport (Foto: Fitoussi/Flash90)

En ook Israël laat nog geen toeristen het land binnen. Dit is voor ons Israëli’s de kans om ons land van een nieuwe kant te leren kennen. Ik wil u niet jaloers maken, beste lezers, maar er is hier in Israël zoveel te zien en te doen, en velen van jullie weten dat waarschijnlijk nog beter dan ik.

Het strand aan de Rode Zee in Eilat, deze zomer alleen voor ons? (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

We zullen het beste uit deze zomer halen en hopen dat het coronavirus niet de hele zomer bij ons zal zijn. Op één ding kunnen we rekenen, het weer. Hier is het:

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt zonder noemens­waardige temperatuur­schommelingen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen (verrassing) en ligt nu op 209,045 m beneden de zeespiegel, 24,5 centimeter onder de bovengrens!

Trouwens, vandaag zullen we de Juli-uitgave van het maandblad Israel Today afronden. Dit is altijd een bijzonder moment, en niet alleen omdat er dan op pizza wordt getrakteerd. Het is altijd een goed gevoel als er een nieuw nummer kan worden opgestuurd om te laten drukken.

Namens de hele redactie wens ik u een prettige maandag. Het ga u goed,

Dov