Groeten uit Israël – We zijn in de finish-ronde

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We staan weer aan het begin van een heel belangrijke week. Maar maakt u zich geen zorgen, deze keer gaat het ‘alleen maar’ over de politieke toekomst van ons land. Yair Lapid heeft nog tot woensdag de tijd om onze president te vertellen, of hij erin geslaagd is een regerings­coalitie te vormen. En zoals het er nu voor staat, zou het best kunnen dat we deze week al een nieuwe regering hebben, zonder Netanyahu.

Maar u heeft vast wel eens deze uitdrukking gehoord: ‘de bal is rond en een wedstrijd duurt 90 minuten’. Netanyahu zal zeker proberen om alsnog pogingen in het werk te stellen om deze regerings­wisseling op het laatste moment te verhinderen. Dat was althans de conclusie van de gesprekken die wij in ons gezin voerden tijdens het afgelopen week­einde. Weet u, we praten bij ons thuis graag over politiek.

Toen in onze gesprekken Naftali Bennett ter sprake kwam, die tijdens operatie ‘Bewakers van de Muren’ luidkeels had aangekondigd dat het idee van een regering samen met Yair Lapid niet langer relevant was, en nu plotseling toch weer met hem in gesprek lijkt te zijn, om zijn droom om premier te worden te verwezen­lijken, moest ik ineens denken aan de supermarkt waar ik mijn bood­schappen koop. U vraagt zich nu vast af wat het vormen van een regering te maken heeft met het winkelen in een supermarkt. Laat me het uitleggen. Als ik klaar ben met bood­schappen doen en dan naar de kassa ga, probeer ik de rijen voor de kassa’s al van een afstand te bekijken, om een keuze te kunnen maken hoe ik het snelste tot mijn doel kom, en dat doel is de kassa.

Welke kassa gaat het snelste? (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Terwijl ik in een bepaalde rij sta te wachten, houd ik voortdurend de rijen naast me in de gaten. Misschien gaat het daar wel sneller dan in mijn rij. Zo kan het gebeuren dat ik tijdens het wachten in de rij verschil­lende keren van rij verander om sneller op mijn bestem­ming te komen. En dat is precies wat Naftali Bennet lijkt te doen. Tijdens de Gaza-operatie zag hij geen kans om samen met Lapid en de linkse partijen, met de steun van een Arabische partij een regering te vormen. Daarom stapte hij over naar de rij van Netanyahu, waar het wat sneller leek te gaan. Maar toen de operatie beëindigd werd, leek het er plotseling op dat Lapid weer sneller naar de kassa ging.

En nu wachten we op een mededeling van Naftali Bennett, die voor vandaag is aangekondigd. Zal zijn droom om premier te worden nu ook echt uitkomen? Laten we afwachten. Overigens ga ik al een tijdje veel liever naar de zelfbedieningskassa’s in de supermarkt. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets hogere temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is in het weekeinde twee centimeter gedaald en staat nu op 209,325 meter beneden de zeespiegel, dat is 52,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov