Groeten uit Israël – We zien uit naar komende zondag

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Nadat ik gisteren nogal geklaagd heb over onze situatie hier in Israël, voel ik deze morgen plotseling een zeker gevoel van optimisme bij mezelf opkomen. Dit kan te danken zijn aan de berichten uitgezonden door de ontbijt­televisie, die verslag deden van de voor­berei­dingen voor komende zondag, wanneer er een nieuwe stap zal worden gezet in de richting van de normaliteit waar wij zo naar verlangen.

Vanaf zondag mogen restaurants, na lange tijd, weer gasten ontvangen. Vanaf volgende week mogen ook weer huwelijken worden voltrokken, weliswaar nog steeds onder bepaalde beperkingen, maar toch. Zojuist werd er op de TV bericht over een echtpaar, dat al drie trouwdata had gepland, die steeds weer moesten worden afgezegd vanwege de lockdowns. Hopelijk voor hen kan het deze keer wél doorgaan.

De televisie-presentator zei met een glimlach, dat we nu onze chequeboekjes maar weer klaar moesten leggen. Dat was misschien het enige ‘voordeel’ van het feit dat er geen bruiloften en andere grote familie-bijeen­komsten werden geor­gani­seerd tijdens de lockdowns. Er werd geld bespaard, wat een groot voordeel was in deze, niet zo gemakkelijke tijden. Hier in Israël is het gebruikelijk om, als je wordt uitgenodigd voor een bruiloft, een bepaald bedrag als gift te schenken. Hoe meer verwant of verbonden je bent met het bruidspaar, hoe ‘duurder’ de bruiloft voor een bruiloftsgast kan zijn.

Misschien zien we binnenkort weer bruidsparen op straat. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Nu schrijf ik dit echt niet als een klacht, nee, het is een vreugde dat je het jonge stel hiermee kunt ‘helpen’. Ten eerste zijn bruiloften geen goedkope aangelegenheden, ik spreek uit ervaring, ook al vond mijn bruiloft al een heel aantal jaren geleden plaats, het wordt deze zomer 28 jaar. Ik herinner me nog heel goed het moment dat ik voor de bankbediende stond en de cheques verzilverde die we van onze bruiloftsgasten hadden gekregen. Ik had net alle cheques uit mijn zak gehaald, toen de bank­bediende mij vriendelijk ‘Mazel Tov’ toe wenste. Het was voor hem duidelijk dat deze cheques bij een bruilofts­feest hoorden.

Maar het gaat nu niet om mijn bruiloft, maar om een nieuwe stap naar een normaal leven, dat volgende week weer begint. Zo goed als dat gaat tenminste. Onze zoon zal vooral blij zijn als hij zijn vrienden eindelijk weer in hun favoriete koffiehuis kan ontmoeten. De afgelopen weken hebben ze het moeten doen met ‘afhaal­maal­tijden’ en het zitten op bankjes in het park, wat op zich ook niet zo erg is.

De voorbereidingen voor aanstaande zondag zijn in volle gang. Eindelijk kunnen gasten weer worden verwelkomd. (Foto: David Cohen/Flash90)

Toen ik gisteren mijn brievenbus opende, werd ik herinnerd aan een ander teken van onze terugkeer naar het normale leven. De stembiljetten waren aangekomen! Want naar het stemlokaal gaan is ook onder­deel geworden van onze normale dagelijkse routine. We doen dat om de paar maanden, zoals u wel weet. Ik kijk weer uit naar deze verkiezingen, want zonder verkiezingen zou het leven hier veel te saai worden.

Nog een teken van onze terugkeer naar het gewone leven, de verkiezingsbiljetten! (Foto: Dov Eilon)

Ik hoop dat u begrijpt dat ik deze regels met een lichte grijns schrijf. Natuurlijk mogen verkiezingen voor de Knesset geen deel uitmaken van ons normale dagelijkse leven. Het feit dat er nu alwéér verkiezingen worden gehouden is een teken van politieke instabiliteit. En zoals het er nu voor staat, zullen we ook na deze verkiezingen geen stabiele regering krijgen, en de volgende verkiezingen (de vijfde op rij) zijn absoluut geen wilde fantasie van mijn kant. Toch kijk ik uit naar deze verkiezingsdag, ik houd van de hele sfeer, de spanning voordat de eerste prognoses worden vrijgegeven, het is bijna als een sportwedstrijd. En aangezien we daar in het afgelopen Corona-jaar veel te weinig van hebben kunnen genieten, komen deze verkiezingen voor mij op het juiste moment. Moge de beste man/vrouw winnen! En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
In het noorden en het midden van het land kunnen vandaag verspreide buien voorkomen. Het blijft koel voor de tijd van het jaar. In de komende nacht zal de regen zich verder uitbreiden naar de noordelijke Negev.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,28 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 48 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe, het weekeinde komt al langzaam in zicht. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov