Groeten uit Israël – We missen de toeristen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

In Israël missen we de toeristen. Dit is te zien op straat, in de oude stad, in de restaurants, op het strand, bij de Westelijke Muur en hier in ons redactie­kantoor in Jeruzalem. Alles is stiller geworden, de toeristen­bussen, die normaal gesproken voor files in Jeruzalem zorgen, zijn verdwenen. Er is weer veel ruimte op straat. De heilige plaatsen in de heilige stad Jeruzalem zijn verlaten. Op straat hoor je tegen­woordig bijna alleen nog maar Hebreeuws en Arabisch. Vreemde talen zijn in Jeruzalem verstomd. In de restaurants hoef je geen tafels te reserveren zoals vroeger.

De inkomsten van de belangrijkste restaurants van Israël kwamen voor 80% van toeristen. En deze toeristen missen we nu. Daarom worden de Israëlische gasten momenteel weer meer gerespec­teerd dan voorheen.

In de afgelopen tien jaar is het toerisme naar Israël aanzienlijk toegenomen, bijna alles in het land is afhankelijk van toerisme. Het luchtruim is gesloten. Geen vluchten. Geen hotels. Geen bussen. Alle bekende toeristische attracties zoals Masada, Ein Gedi, boten op het Meer van Galilea en andere historische plaatsen zijn veelal gesloten. Zonder toeristen heeft het weinig zin om beziens­waardig­heden, zoals het nationale Israël Museum, geopend te houden.

Het jaar 2019 vormde een recordjaar met 4,6 miljoen toeristen. En toen, op een nacht, ging het aantal naar nul. De toeristen ontbreken in het land en dit wordt steeds duidelijker voelbaar in de Israëlische economie.

We zijn nu onder elkaar, een café in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Toerisme is de benzine die de Israëlische motor van de economie aandrijft. Meer dan 50.000 Israëlische gezinnen in dit land zijn rechtstreeks afhankelijk van het toerisme. Het buitenlandse toerisme bracht jaarlijks meer dan 2 miljard euro in de nationale schatkist. Steden als Jeruzalem, Tiberias en Nazareth zijn vrijwel uitsluitend afhankelijk van het toerisme.
Als je praat met reisleiders, bus- en taxi­chauffeurs, hotel­medewerkers of Arabische winkeliers in de steegjes van de oude stad, iedereen is gefrustreerd geraakt. Niemand ziet op dit moment nog licht aan het eind van de tunnel. Iedereen ziet uit naar de toeristen en wil weer aan het werk. ‘Natuurlijk leven we ervan, maar in de loop der jaren zijn er ook vriendschappen ontstaan’, vertelde een gids.

Overal in het land protesteren mensen en smeken ze om hulp. In de Israëlische media zien we dagelijks gezinnen, die over een paar weken zonder geld komen te zitten. De kritiek op de Israëlische regering wordt steeds luider en de mensen hebben het gevoel dat niemand de situatie nog onder controle heeft. Als we niet in staat zijn vóór de komende Joodse feest­dagen in september de mensen van een bepaald werkritme te voorzien, vrezen velen een catastrofe in het land. Hoe lang zal de Israëlische schatkist het volk financieel nog kunnen ondersteunen?

Het is waar, niet alleen Israël wordt getroffen door het coronavirus, maar de hele wereld. En hoewel Israël in zijn geschiedenis als Staat vaak moeilijke perioden heeft moeten doormaken, waarin de economie verlamd raakte door oorlogen en opstanden, is de wereldwijde pandemie een nieuwe vijand, waarmee zelfs Israël geen rekening had gehouden.

Taxichauffeurs wachten op passagiers in Jeruzalem (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Het is geen gemakkelijke tijd, maar ik denk dat er iets nieuws en beters uit deze chaos te voorschijn zal komen. In de tussen­tijd hebben we de mogelijkheid om elkaar in dit land en binnen de familie beter te leren kennen. Onze gasten hebben ons door de jaren heen zo druk bezig gehouden dat we vaak geen tijd hadden voor onszelf. We kunnen nu de tijd daarvoor gebruiken, tot we elkaar weer op de zenuwen beginnen te werken, en weer naar onze gasten gaan verlangen, die hopelijk snel weer naar ons land kunnen komen. Hoe eerder hoe beter.

Met dit in gedachten wens ik u namens de hele redactie een fijne dag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel


Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot zonnig met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,17 m beneden de zeespiegel, 37 centimeter onder de bovengrens!