Groeten uit Israël – We leven in een luchtbel

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe dag breekt aan, het is weer dinsdag. Laten we hopen dat het een goede dag wordt, zoals de dinsdagen zouden moeten zijn. Elke nieuwe week brengt ons dichterbij een normaler leven, zoals we dat vóór Corona gekend hebben. Vanaf volgende week zijn er geen beperkingen meer ten aanzien van het aantal toeschouwers bij openbare evenementen. Eindelijk kunnen we weer volle voetbalstadions zien. Voorlopig geldt dit nog alleen voor degenen die twee keer zijn ingeënt, en voor degenen die een negatieve Coronatest kunnen overleggen, die niet ouder mag zijn dan 24 uur. Maar ook hier wordt binnenkort een verdere versoepeling verwacht.

Het aantal nieuwe infecties blijft dalen. Meer dan 5 miljoen Israëli’s leven in een gemeente waarin geen enkele besmetting met corona meer voorkomt. Dus de kans dat het virus zich weer verspreidt is erg klein.

Er is nog maar één plek waar besmettingen kunnen binnenkomen, ons vliegveld. De luchthaven is nu door gezond­heids­deskundigen omschreven als Israëls achilleshiel als het gaat over het risico dat het virus zich opnieuw kan verspreiden. Daarom wordt nu overwogen om de quarantaine-verplichting opnieuw in te voeren voor Israëli’s die uit ‘rode’ landen naar Israël terugkeren. In het bijzonder wordt India genoemd, dat momenteel het meest te lijden heeft onder Corona. Maar ook Brazilië en Oekraïne staan op deze lijst.

Israël’s achilles-hiel, de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

U ziet het, de normale gang van zaken is op dit moment beperkt tot ons kleine landje. We zijn als een luchtbel temidden van chaos. Alleen in onze luchtbel is een bijna normaal leven weer mogelijk. De vraag is, hoe lang kunnen we ons blijven afsluiten van de buitenwereld?

Een paar weken geleden heb ik mezelf verwend en twee streamers besteld, waarmee ik nu zo ongeveer alle Duitstalige tv-zenders live kan bekijken. Vaak kijk ik dan naar het nieuws op de zenders ‘n-tv’ of ‘die Welt’. Het lijkt dan voor mij alsof ik een heel andere wereld binnenkom. Daar wordt gesproken over nachte­lijke uit­gaans­verboden en een verscherpte mond­kapjes­plicht, of het ontbreken van vaccins, terwijl we hier in Israël zonder mondkapje door de stad kunnen lopen. We hoeven ons bij geen enkele winkel te registreren om er een paar minuten te kunnen winkelen. Alle cafés en restaurants zijn open.

Ook de files zijn weer zoals gebruikelijk
En waarschijnlijk het belangrijkste bewijs dat we weer terug zijn in het normale dagelijkse leven zijn de files, die nu weer dagelijks in het nieuws zijn. De tijd dat ik comfortabel om 9 uur van Modi’in naar Jeruzalem kon rijden is voorbij. Als ik vlot en zonder files wil rijden, moet ik uiterlijk om 7 uur de deur uit zijn. Anders kan de rit een uur of zelfs langer duren. Zonder files heb ik iets minder dan 30 minuten nodig.

De files zijn weer in het nieuws. (Video: Ynet)

De video hierboven toont de beroemde Ayalon-snelweg die door Tel Aviv loopt. Het maakt eigenlijk niet uit hoe laat je er rijdt, je zit er bijna altijd vast in het verkeer. Daarom rijd ik daar zo min mogelijk. Het is prettig dat we nu de trein van Modi’in naar Tel Aviv kunnen nemen.

Mijn dochter doet dit nu meer en meer, ze studeert nu al twee keer per week op haar universiteit, in plaats van thuis achter haar laptop. Het komende studie-jaar zullen de lessen alleen nog maar op de universiteit worden gegeven. Dan zal onze dochter zich eindelijk een echte studente voelen en zal ons appartement er niet meer uitzien als een ontwerpstudio met restjes stof, naalden en draden in elke hoek.

Het normale leven in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En weet u? Ook al leven we hier in Israël momenteel in een luchtbel van normaliteit, ik houd van deze luchtbel en ben tevreden dat we erin geslaagd zijn greep te krijgen op het coronavirus. Ik wens u toe dat ook u weer spoedig een normaal leven zult kunnen leiden in uw land. Ik zou mijn geboortestad Oldenburg graag nog eens gaan bezoeken. Maar nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. In het noorden kunnen ‘s morgens nog enkele regenbuien voorkomen. Nog steeds iets te koel.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 209,125 meter beneden de zeespiegel, 32,5 centimeter onder de bovengrens.

Ik heb vandaag met geen woord gerept over onze politiek. Ik heb er gewoon geen zin meer in, en ik hoop dat onze politici eindelijk verantwoordelijkheid zullen tonen en ons niet opnieuw in een volgende verkiezingscampagne meeslepen.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een heerlijke dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov