Groeten uit Israël – We kunnen weer verder

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Gisteravond eindigde hier in Israël weer een politiek drama. Net op tijd heeft de Knesset een wet aangenomen die zijn automatische ontbinding, en dus nieuwe verkiezingen, verhindert, of in ieder geval uitstelt tot een latere datum.

Ik begin te begrijpen hoe onze politici werken. Wetten zijn gemaakt om te worden veranderd. Als een besluit niet blijkt te passen, wordt het gewoon passend gemaakt. Dit keer ging het om de wet die bepaalt dat de Knesset automatisch wordt ontbonden als er vóór een bepaalde datum geen overeenstemming wordt bereikt over de nieuwe regerings-begroting. Die dag was gisteren. Volgens de oorspronkelijke wet had de Knesset om middernacht moeten worden ontbonden en zouden we voor de vierde keer een nieuw parlement moeten gaan kiezen.

Maar dat wilden geen van onze politici, die sinds het bestaan van de huidige regering van nationale eenheid, de breedste coalitie-regering die Israël ooit heeft gehad, eigenlijk alleen hebben geruziet. Netanyahu en Gantz hadden hun krachten gebundeld om gezamenlijk het virus en de gevolgen ervan te bestrijden, samen met hun omvangrijke ‘Corona-regering’, zoals de coalitie ook wel wordt genoemd. Maar jammer genoeg hebben ze alleen elkaar bestreden, Corona lijkt toch niet belangrijk genoeg. Evenals de bijna dagelijkse demonstraties voor de ambtswoning van de Premier of de bijna één miljoen mensen zonder werk, kennelijk ook niet belangrijk genoeg zijn. Oh ja, en dan worden er ook nog elke dag zo’n 1500 nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld.

Corona werd slechts een bijzaak, in de laatste dagen ging het alleen nog maar om de mogelijke vierde verkiezingsronde, want overeenstemming tussen Likoed en Blauw-Wit was gewoonweg niet in zicht. Op de televisie werden recente video’s getoond, waarin Netanyahu en Gantz elkaar beschuldigen.

Ze kunnen nu weer rustig verder kibbelen – Gantz en Netanyahu gisteren in de Knesset (Foto: Oren Ben Hakoon/POOL)

Er werden resultaten van opiniepeilingen gepubliceerd, die mogelijk de reden vormen waarom we niet opnieuw naar de stembus behoeven te gaan. Volgens een recente opiniepeiling zou Likoed 31 zetels hebben gekregen, wat niet zo slecht klinkt, omdat Blauw-Wit slechts 11 zetels in de Knesset zou krijgen. Voor Netanyahu is dat eigenlijk heel goed nieuws, nietwaar?

Concurrrent Naftali Bennett
Maar daarnaast hebben we nog Naftali Bennett van de partij Yamina, die nu buiten de regerings-coalitie staat. Volgens de laatste peilingen zou Yamina haar zetelaantal hebben verdrievoudigd. Bennett en zijn partij zouden 18 zetels krijgen als er nu weer verkiezingen zouden komen. Dit zou hem plotseling de op één na grootste partij in de Knesset maken, evenals Yesh Atid van Yair Lapid, die ook 18 zetels zou krijgen. En dat zou een ramp zijn voor Netanyahu. Hij ziet in Bennett zijn gevaarlijkste rivaal, ook al behoort hij tot het rechtse blok.

Netanyahu lijkt dus liever te blijven ruziën met een verzwakte Benny Gantz, omdat die zich helemaal geen nieuwe verkiezingen kan veroorloven, want ze zouden vrijwel zeker zijn droom tenietdoen om premier van Israël te worden. Daarom was het ook duidelijk dat ze ‘in de negentigste minuut’ tot een akkoord zouden komen en de vierde verkiezingsronde zouden voorkomen. En dat ging eigenlijk heel eenvoudig. Als iets je niet bevalt, wordt er een nieuwe wet opgesteld, om alles weer passend te maken.

Er is nu voorlopig weer rust, alles is in orde. Er kan weer verder gekibbeld worden. En nu naar het weer:

Het weer in Israël vandaag:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte daling van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.515 m beneden de zeespiegel, 71,5 centimeter onder de bovengrens!

De Dode Zee (Foto: Mila Aviv/Flash90)

Er begint nu weer een nieuwe dag. Ik ben erg benieuwd hoe het nu verder gaat. Misschien wordt ik verrast en zal onze regering zich vanaf nu bezighouden met de echt belangrijke dingen, er is zóveel te doen.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in!

Dov