Groeten uit Israël – We kunnen elkaar weer zien lachen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Afbeelding: De Flyover tijdens Onaf­hanke­lijk­heids­dag. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De voor Israël misschien wel belangrijkste week ligt nu achter ons, en ik heet u welkom in een nieuwe en heel normale week. En juist omdat deze week normaal begint, is het toch een speciale week. Want vanaf vandaag hoeven we buiten geen mondkapjes meer te dragen!

Ik kan bijna niet wachten om deze nieuwe kijk op het leven te ervaren, en naar buiten te gaan. Vanaf vandaag kunnen we elkaar weer aankijken, een glimlach zien of ook een andere uiting van emotie. Een jaar geleden had ik nooit kunnen denken dat zoiets me emotioneel zó zou kunnen raken. Morgen ga ik weer naar Jeruzalem voor onze redactievergadering. Daarna zal ik een wandeling door de stad gaan maken, zonder mondkapje natuurlijk. Ik zal dan ook deze ervaring voor u vastleggen op een video.

Zoals ik al eerder zei, ligt de week die voor ons zo bijzonder was, met de Gedenkdag voor de gevallen soldaten en de daaropvolgende 73e Onaf­hanke­lijk­heids­dag van Israël, nu achter ons. Natuurlijk hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de verjaardag van ons land weer eens samen met de hele familie te vieren. En omdat we tegelijkertijd ook de 20e verjaardag van onze jongste zoon vierden, was de vreugde extra groot. Natuurlijk waren de voorbereidingen voor deze dag een hele opgave, vooral omdat we als gevolg van drie lockdowns en alle andere beperkingen nauwelijks meer wisten hoe we zo’n ‘groot’ feest moesten organiseren.

Ja, het was niet gemakkelijk, maar het was het zeker de moeite waard. Het waren prachtige dagen, en ik geef toe dat ik nu de betekenis van de uittocht van ons volk uit Egypte nog beter begrijp, en daarmee bedoel ik het einde van de slavernij, de weg naar de vrijheid.

Het warme weer werd gebruikt voor uitstapjes naar het strand. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Oké, beste lezers, u begrijpt wel dat ik nu een grapje maak. Ja, het was niet gemakkelijk om alles voor het feest voor te bereiden, maar we deden het met veel plezier.

Over het algemeen zijn de mensen hier in Israël best gelukkig. Het weekeinde na Onaf­hanke­lijk­heids­dag werd door vele Israëli’s gebruikt voor uitstapjes in de natuur. En, zoals het deze dag betaamt, werd er overal gebarbecued. Omdat we het feest vorig jaar zonder barbecue moesten vieren, was dat voor de gemiddelde Israëli een ramp.

Eindelijk mocht de onafhankelijkheid weer gevierd worden. Barbecue in het Sacher Park in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Overigens vieren wij op de redactie van Israel Today vandaag ook nog de Onaf­hanke­lijk­heids­dag. Omdat we een van onze tradities voor deze dag met u willen delen. Daarmee doel ik op de Bijbelquiz die in ons land altijd op Onaf­hanke­lijk­heids­dag om 11 uur wordt gehouden. Zonder de ‘Chidon HaTanach’ (חידון התנ’ך), zoals deze quiz in het Hebreeuws heet, is Onaf­hanke­lijk­heids­dag gewoon niet compleet. En dus komen we vanavond om 20 uur Israelische tijd, dat is 19 uur Duitse en Nederlandse tijd, bij elkaar voor onze eerste Israel Today Bijbel Quiz. Duitsers en Nederlanders die Duits verstaan kunnen meedoen, als deelnemer of als stille toeschouwer. Ik zie ernaar uit vanavond onze Duitse lezers te mogen verwelkomen.

En nu naar het weer. Het wordt steeds warmer, met temperaturen die morgen, naar verwachting, in veel delen van het land de 40 graden zullen bereiken.

Het volle Meer van Galilea nodigde in het weekeinde uit tot zwemmen. (Foto: David Cohen/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig en erg warm. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,10 meter beneden de zeespiegel, dat is 30 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov