Groeten uit Israël – We hebben er genoeg van!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Het zou vandaag erg warm worden, volgens verwachting zelfs tot 24 graden. Deze temperatuur is heerlijk en betekent erg veel voor ons, vooral in deze tijd van lockdowns. Het betekent namelijk dat de kinderen ‘s morgens meteen de achtertuin in kunnen gaan, hetzij om te spelen tijdens de pauzes, maar ook om daar schoollessen via Zoom te volgen. Waar je ook bent, overal wordt nu al maanden gesproken over Corona, over de beperkende maatregelen, de lockdowns, de quarantaines en wat er verder allemaal nog bij komt kijken. Maar één omvangrijke en dramatische kwestie wordt daarbij totaal genegeerd. En daarom heb ik besloten juist daarover te schrijven. Ik geef vandaag een stem aan alle Israëlische moeders!

U moet zich in de eerste plaats bedenken dat de Israëlische gezinnen over het algemeen veel meer kinderen hebben, vergeleken met de landen waar u woont. Zelfs seculiere Israëli’s hebben gemiddeld meer dan drie kinderen. Bovendien werken in Israël bijna alle moeders 100%, wat in Zwitserland niet het geval is, zoals ik van mijn vriendinnen in Zwitserland hoor, die 20% of maximaal 30% van de week werken, als ze al werken.

U kunt zich nu een voorstelling maken van het normale dagelijkse leven bij ons (zoals het ook al was vóór Corona), en begrijpen dat het er hier vaak veel hectischer aan toe gaat. Sinds vorig jaar maart zijn de scholen een aantal keren, gedurende meerdere weken of zelfs maanden, gesloten geweest. Dit betekent niet alleen dat de kinderen sinds maart het grootste deel van de tijd thuis zijn, maar ze moeten ook studeren en ze hebben een behoorlijk veeleisend leerplan.

De kinderen zitten veel te veel aan het beeldscherm gekluisterd. (Foto: Chen Leopold/Flash90).

Voor het geval u het zelf wilt narekenen: vanaf eind maart waren de kinderen meer dan een maand thuis, daarna gingen ze anderhalve maand naar school en daarna hadden ze twee maanden zomervakantie. Vanaf september (de start van het schooljaar) gebeurde er nauwelijks iets; vanaf oktober waren ze toen ook weer meer dan een maand thuis, in december was er de vakantie tijdens Chanoekah, en zoals u weet gingen we kort daarna in de derde lockdown, wat er op neerkomt dat de kinderen sinds eind december weer voortdurend thuis zijn.

De Zoom-lessen beginnen elke dag om 8 uur en eindigen meestal pas om 13 uur. Daarnaast moeten ze een hoeveelheid huiswerk maken voor elk vak en dat gebeurt allemaal digitaal. De kinderen zijn dus veroor­deeld om maanden­lang elke dag van ‘s morgens vroeg tot ‘s middags laat naar het computer­scherm te staren om deel te nemen aan het ‘school’ onderwijs.

Maar wat betekent dit alles voor ons als ouders? En in de meeste gevallen vooral voor ons moeders? Het betekent dat velen van ons thuis moeten werken en, zoals in ons geval, wij vijf kinderen thuis hebben, waarvan vier scholieren. Dit betekent ook dat wij sinds maart niet alleen de zware taak van werkende moeder moeten vervullen, maar ook maandenlang voor onderwijzeres moeten spelen.

De scholen zijn al een eeuwigheid gesloten. (Illustratie: Olivier Fitoussi/Flash90).

Aangezien we in een dorp wonen, zijn we veel buiten en ontmoet ik veel moeders op de speelplaatsen. Het maakt niet uit wie ik spreek, of ze nu 3 kinderen hebben of meer, iedereen zit aan zijn limiet en ze kunnen gewoon niet meer.
Een moeder vertelde me dat haar man haar maandenlang alleen maar heeft zien huilen. Een andere moeder moest een paar dagen geleden met spoed naar het ziekenhuis, met een ernstige migraine-aanval als gevolg van te veel stress.

Een ander zei dat we goddank nog steeds met de kinderen naar de speeltuinen kunnen gaan, omdat dit nog steeds de enige plek is waar de kinderen niet aan haar vastgeplakt zitten en zij dus nog wat rust kan krijgen. (We weten allemaal dat een speelplaats ‘normaal gesproken’ geen goede plek is om tot rust te komen).
Een andere moeder stapt vaak in haar auto als het haar te veel wordt, om even naar beneden te rijden, zodat ze haar woede en spanningen niet ongecontroleerd op haar kinderen zal afreageren.
Mijn buurvrouw heeft twee kleine kinderen en haar man draait al maanden lang alleen nog maar nachtdiensten, zodat hij op de kinderen kan passen als zij ‘s ochtends naar haar werk vertrekt!!

Het is gewoon niet meer te doen, we kunnen dit niet meer volhouden. We geraken langzaam maar zeker over onze grenzen heen. En geloof me, de meeste Israëlische moeders gaan niet 100% werken voor hun plezier of uit verveling, ze werken omdat ze moeten. Eén van de inkomens gaat meestal volledig op aan de huur of de hypotheek, het tweede inkomen is nodig om te (over)leven.

Moeders protesteren tegen de gesloten kinderopvang, ‘we hebben genoeg van de beeldschermen’, ‘kinderen hebben structuur nodig’ stond er op de borden. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat alle beperkingen, voorschriften en lockdowns in verband met Corona zoveel meer schade hebben aangericht, nog aanrichten, en nog zullen aanrichten, dan het virus zelf ooit zou kunnen aanrichten. Er gaat zoveel stuk binnen de gezinnen. En de kinderen missen hun sociale omgeving, de vrienden die ze normaal elke dag op school zouden tegenkomen. Ik ken veel tieners die thuis alleen maar voor het scherm zitten. Is het niet voor school, dan is het om te gamen. En dat zal fatale gevolgen hebben.

Er moet snel en dringend iets veranderen, want wij moeders en vaders kunnen zo niet veel langer doorgaan – we hebben onze grenzen bereikt. En hoe de kinderen zich daarbij voelen, kunt u zich vast wel voorstellen. Alles wat ik nu heb geschreven is slechts het topje van de ijsberg, ik zou nog zooooveel voorbeelden kunnen geven. Misschien schrijf ik een andere keer meer daarover….

Maar nu terug naar het begin van mijn artikel, het weer, een veel leuker onderwerp!

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal het weer aangenaam warm zijn, voordat de regen terugkeert om ons eraan te herinneren dat het nog winter is. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,64 meter beneden de zeespiegel, dat is nog maar 84 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala