Groeten uit Israël – We gaan weer opstarten

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Terwijl ik tot op heden nog enigszins sceptisch was over een terugkeer naar de normale situatie, waar ik zo lang naar heb verlangd, ben ik sinds een paar dagen weer optimistisch en durf ik te zeggen dat wij hier in Israël begonnen zijn afscheid te nemen van Corona. Dit is een nogal lange en voorzichtig geformuleerde zin, want Corona heeft ons in het afgelopen jaar te vaak bij de neus genomen. Maar toch heb ik nu het overtuigende gevoel alsof we iets aan het beëindigen zijn.

Hier in Israël beschreven we dat gevoel na elke lockdown met de woorden ‘Awirat sof Koers’, in het Hebreeuws (אווירת סוף קורס), in het Nederlands ‘einde van de cursus’ (zie ook het artikel: ‘Vaccinaties lijken een afstudeer­feest‘).

Deze term komt uit het Israëlische leger. Het beschrijft de stemming die er heerst tegen het einde van een cursus of basisopleiding in het leger, wanneer de commandanten niet meer zo streng zijn voor de soldaten, en zij zich eindelijk wat losser kunnen gedragen. Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.

Tot nu toe had men altijd kritiek op dit gedrag na de lockdowns, en met name omdat men zich toen gedroeg alsof Corona voorbij zou zijn. En deze kritiek was twee keer zeer terecht, omdat het aantal nieuwe besmet­tingen daarna steeds weer sterk steeg, hetgeen resulteerde in weer een nieuwe lockdown.

Het is weer toegestaan om een feestje te vieren, zoals hier te zien is op de Machane Yehoeda markt in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar deze keer, na de derde lockdown, is alles anders. De cijfers blijven dalen, minder nieuwe infecties, minder ernstig zieken en dus minder zieken in de zieken­huizen en minder sterf­gevallen. Het zogenaamde reproductie­cijfer is aan een vrije val naar beneden begonnen. Het was gisteren slechts 0,78, en dat betekent dat één persoon die besmet is, slechts 0,78 andere mensen besmet, wat op zijn beurt weer betekent dat het virus zich niet langer verspreidt. Zo ziet het einde van een pandemie eruit.

En waarom is dat nu zo? Waarom verspreidt het virus zich niet meer? Wat is er deze keer, dus na de derde lockdown, anders dan bij de lockdowns daarvoor? Daar heb ik maar één antwoord op: de inentingen!

Wij geloven in de vaccinaties. De cijfers liegen niet. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik realiseer me dat sommige lezers me nu zullen bekritiseren. Maar er kan geen andere reden zijn voor het feit dat wij hier in Israël elke dag een beetje meer in de richting van de normale situatie gaan. Intussen zijn alle winkels en winkelcentra in ons land weer open, kunnen cafés en restaurants weer gasten ontvangen, zijn zwembaden en fitnessclubs open. En de kinderen gaan eindelijk weer naar school.

Op de promenade in Tel Aviv is het weer druk. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Ik werd vooral getroffen door beelden van een voetbal­wedstrijd in het week­einde. Voor het eerst na bijna een jaar waren er weer toeschouwers in het stadion. De aantallen zijn nog beperkt, maar Israël is op weg naar een normale situatie.

Plotseling een ongewoon beeld: toeschou­wers in een stadion, dat is nu weer mogelijk in Israël. (Foto: Flash 90)

Een jaar lang heb ik bijna elke dag vrijwel alle nieuws­berichten over de Corona-crisis gevolgd. Ik miste bijna geen uitzending, keek altijd naar het laatste nieuws op mijn mobiele telefoon. Ik wist altijd de stand van laatste cijfers en de statistieken, ik was een echte corona-freak. Het was een vreemde tijd. Maar nu ben ik er klaar mee. Ik doe het niet meer. Het avondnieuws is nu genoeg voor mij. Ik ga nu weer deelnemen aan het normale leven, rijd mijn grote kinderen hierheen en daarheen, en probeer weer allerlei dingen te doen die door Corona verwaar­loosd werden. Ja, ik geloof echt dat we er deze keer in zullen slagen ons te bevrijden van Corona. Het leven kan opnieuw beginnen. Met wel voorzichtig natuurlijk.

Volgende week vinden de verkiezingen plaats (dat wordt spannend) en meteen daarna vieren we Pesach. Zo te zien zullen we deze Pesach inderdaad eindelijk weer vrij zijn, zoals het hoort. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en het wordt nog wat warmer, In het binnenland en in de bergen zelfs te warm voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,23 meter beneden de zeespiegel, nog maar 43 centimeter onder de boven­grens!

Nog één woord over mijn tekst van vandaag: ik besef zeker dat nog niet alles perfect is in Israël, maar toch geloof ik dat we nu op de goede weg zijn. Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goed begin van deze nieuwe werkweek. Hopelijk zal de situatie in uw land ook spoedig verbeteren. Blijf intussen gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov