Groeten uit Israël – We gaan weer in lockdown

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het besluit is genomen, we zullen de Hoge Feestdagen thuis op onszelf doorbrengen. Onze regering is er gisteren daadwerkelijk in geslaagd om een beslissing te nemen. Aangezien Netanyahu gisteravond op het vliegtuig naar Washington stapte, om de historische overeenkomsten voor normalisatie met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein te ondertekenen, hadden de ministers geen mogelijkheid om het debat, of liever gezegd de strijd over een tweede totale lockdown uit te stellen tot de volgende dag. Het was niet eenvoudig. Niet alle ministers geloven dat deze lockdown de oplossing biedt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De orthodoxe minister Ya’akov Litzman legde zijn sleutels op tafel en verliet de regering. De beperkingen van de gebeden tijdens de Hoge Feestdagen was te veel voor hem. Litzman was onze minister van Volksgezondheid tijdens de eerste corona-golf, en hij gaf toen bepaald niet het goede voorbeeld hoe om te gaan met de corona-crisis. Hij negeerde zelf de beperkingen, door veel meer mensen in een synagoge toe te laten dan de instructies op dat moment toelieten. Dat hij vervolgens besmet raakte met het coronavirus en de hele top van het Israëlische gezondheidssysteem in quarantaine dwong, kwam voor niemand als een verrassing.

Gisteravond werd het dan officieel bekendgemaakt: Israël is het eerste land ter wereld dat voor de tweede keer in een totale lockdown gaat vanwege het coronavirus. Het oorspronkelijke voorstel werd uiteraard enigszins gewijzigd, om zoveel mogelijk ministers tegemoet te komen. Vrijdag vanaf 14 uur blijven we thuis. We mogen ons dan tot maximaal 500 meter van onze huizen begeven, gedurende drie weken. Winkelcentra, restaurants en vrijwel alle winkels, behalve supermarkten, apotheken, drogisterijen, opticiens en speciaalzaken voor telecommunicatie zullen worden gesloten.

En dat betekent dat onze dochter, net nadat ze een baan in een kledingwinkel heeft gevonden, met onbetaald verlof wordt gestuurd. Het zou eigenlijk niet mogen. We moeten nu bedenken hoe we met de kosten van haar studie moeten omgaan, want de studie zal medio oktober starten.

Ik vraag me ook af hoe de winkeleigenaren zullen reageren, nu ze hun winkel vrijdag weer moeten sluiten. Wie betaalt hun rekeningen? Daarover is gisteren in de regerings­vergadering niet gesproken. In ieder geval mag in de particuliere sector doorgewerkt worden, zolang er geen klanten worden ontvangen. Daarmee hoopt men dat de economie niet volledig zal instorten.

Ik ben benieuwd hoe al deze beperkingen zullen worden gecontroleerd, de politie heeft veel werk te doen. Ook de beperking, dat we ons niet verder dan 500 meter van ons huis mogen begeven, zal niet gemakkelijk te controleren zijn. Ik kan gewoon een wandeling maken met een boodschappentas en zeggen dat ik op weg ben naar de supermarkt, want daarvoor mag je verder dan 500 meter van je huis gaan.

Vlak voor de lockdown
Afgelopen weekeinde was onze oudste zoon met zijn vriendin bij ons. We wisten dat het het laatste weekend voor een volgende lockdown zou kunnen zijn. We zullen de feestdagen zonder hen moeten doorbrengen, en via Zoom zullen we hen een goed Nieuw Jaar wensen.

Om vóór de komende lockdown nog even ergens heen te gaan, hebben we gisteren een kort uitstapje gemaakt naar Tel Aviv. Zelfs zonder de lockdown waren er, vooral in de winkelcentra, beduidend minder mensen te zien dan in normale omstandigheden. De parkeerplaats van het Azrieli-winkelcentrum was opvallend leeg. Ik was verrast. En in het nabijgelegen Sarona-complex was het ook heel stil.

Op de ‘Sarona Markt’ waren nauwelijks mensen te zien en de lockdown is nog niet eens begonnen. (Foto: Dov Eilon)

De grote vraag is of ik nu nog extra eieren en toiletpapier zal gaan inkopen. Maar ik vermoed dat iedereen nu wel heeft begrepen, dat de lockdown niets te maken heeft met het leveren van goederen die we nodig hebben voor onze dagelijkse levensbehoeften. Supermarkten en drogisterijen blijven gewoon open, en dus is het niet nodig om te gaan hamsteren. Maar problemen zullen er ontstaan en niet te weinig. Zal iedereen zich aan de instructies houden?

En nu nog het goede nieuws: het wordt eindelijk een beetje koeler! Dat voelde ik gisteren al toen er een koel briesje op me af kwam. Ik heb het zo gemist! Hier is het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met temperaturen gelijk aan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209.62 m beneden de zeespiegel, dat is 82 cm onder de bovengrens.

We hebben nog drie dagen tot aan de lockdown. We zullen proberen ze nuttig te besteden.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede start van deze werkweek. Hopelijk wordt deze crisis bij u beter gemanaged dan hier bij ons. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov