Groeten uit Israël – We gaan verder met vaccineren

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het weekeinde ging snel voorbij. Behalve dat we onze oudste zoon niet konden ontmoeten vanwege de lockdown, was het voor ons verder een normaal weekeinde, ondanks de vanaf jongstleden vrijdag aangescherpte lockdown. Misschien waren er iets minder auto’s op de weg dan gewoonlijk, maar verder was het echt ‘business as usual’, met uitzondering van de video-gesprekken met onze zoon in Tel Aviv, in plaats van de wekelijkse ontmoeting. Dat gaat prima, zolang je maar beseft dat deze situatie niet eeuwig zal duren.

Gedurende het hele weekeinde werd er in het nieuws gesproken over de indrukwekkende inentings-campagne van Israël en de nieuwe voorraden van het Pfizer-vaccin die vandaag aankomen, waarmee wordt gegarandeerd dat de inentingen door kunnen gaan. Gisteravond kregen Netanyahu en zijn minister van Volksgezondheid Edelstein hun tweede inenting. Zij zijn de eerste Israëli’s die de volledige inenting ontvingen. Over een week worden ze als immuun beschouwd voor het Corona-virus.

Benjamin Netanyahu krijgt zijn tweede injectie. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Op dit moment gaat deze ongekende vaccinatie-campagne onverminderd door. Nu eerst met de tweede ronde voor degenen die drie weken geleden de eerste injectie kregen (vanaf maandag over een week is het mijn beurt), en dan zijn de leraren in Israël en de 50-plussers aan de beurt. Twintig procent van de bevolking van het land is al gevaccineerd.

Ik lees veel kritiek op de sociale media met betrekking tot deze vaccinatie. Men beweert dat het gevaarlijk is, dat de Israëli’s Pfizer’s proefkonijnen zijn. Ach, weet u? Niemand hield er rekening mee dat Israël zó succesvol zou zijn met deze inentings-campagne. Maar als dat wel het geval is, dan is het toch duidelijk, dat Pfizer er belang bij heeft om te weten hoe Israël met deze vaccinatie-campagne omgaat en hoe de mensen er op reageren. En als dat ons in staat stelt om in hetzelfde tempo te blijven vaccineren, dan vind ik het prima dat de wereld van onze ervaringen kan leren.

In de prettige gesprekken via Zoom met onze Duitse lezers aan de Israel Heute stamgastentafel afgelopen donderdag, hebben we ook over dit onderwerp gesproken. Het was een erg leuke bijeen­komst en ik wil onze lezers bedanken voor de interessante gesprekken. Wij, of liever gezegd onze Duitse lezers, hebben laten zien dat het mogelijk is om heel goed met elkaar te praten en discussiëren, ook als we het niet altijd met elkaar eens zijn.

Ik hoop dat we binnenkort een aantal van onze lezers weer kunnen verwelkomen op de redactie van Israël Today in Jeruzalem. Ik heb het gevoel dat het dit jaar weer zal kunnen gebeuren. Voorzichtig optimisme, ook al gaat het bij u met de vaccinaties nog niet zo voortvarend. Als Israël het eerste land ter wereld wordt dat de Corona-crisis overwint, kunnen we eindelijk weer toeristen verwelkomen.

Tel Aviv in het weekeinde. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

In de tussentijd moeten we niet anders dan genieten van het prachtige weer, dat helemaal niet aan de winter doet denken.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zal de zon bijna de hele dag schijnen en zal het wat warmer worden in vergelijking met gisteren. Het komende weekeinde kan de winter zich weer aandienen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt op 209,945 meter beneden de zeespiegel, 114,5 centimeter onder de bovengrens.

Zonsondergang in Tel Aviv. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag toe. We zijn al hard aan het werk aan het komende nummer van ons Israel Today magazine, dat over enkele weken weer in de brievenbussen van onze abonnees zal liggen. Wees voorzichtig en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov